Sastanak ministra Vučevića sa Mihaelom Rajfenštulom

Sastanak ministra Vučevića sa Mihaelom Rajfenštulom

22/04/2024 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa izaslanikom Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savet Evrope Mihaelom Rajfenštulom.

Na početku sastanka, ministar Vučević konstatovao je da su bilateralni odnosi između dve zemlje razvijeni i karakteriše ih intenzivna saradnja na brojnim poljima. Republika Srbija, kako je dodao, posebno ceni Saveznu Republiku Nemačku kao veoma značajnog ekonomskog partnera.

Tokom današnjeg susreta, sagovornici su ocenili kao uspešnu posetu ministra odbrane Savezne Republike Nemačke Borisa Pistorijusa Beogradu. Naglašeno je, takođe, da je deeskalacija situacije i stabilizacija bezbednosnih prilika u regionu zajednički interes, kao i evrointegracija regiona.

Ministar Vučević je istakao da glasanje za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope predstavlja opasan presedan i narušavanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti Republike Srbije, kao punopravne članice UN i Saveta Evrope. Dodatno je ukazao da će se podnošenjem rezolucije o Srebrenici produbiti podele unutar same Bosne i Hercegovine, s obzirom da ne postoji konsenzus oko ovog veoma osetljivog pitanja. Republika Srbija, istakao je ministar Vučević, koja je javno osudila zločin u Srebrenici, traži da sponzori povuku predlog rezolucije i time doprinesu pomirenju u regionu.

Rajfenštul  se saglasio sa ocenom  da je saradnja dve zemlje stabilna i preneo očekivanje da će se saradnja u budućnosti dodatno unaprediti. On je, takođe, naglasio da je Republika Srbija veoma važan partner Savezne Republike Nemačke na Zapadnom Balkanu.