Како избећи замке коруптивних посредника

Како избећи замке коруптивних посредника

20/04/2024 Off By BERB

У циљу повећања транспарентности и борбе против корупције у процесима уписа права на непокретности, желимо да упозоримо грађане на озбиљан проблем изнуде који се може јавити током ових процедура. Упознавање са најчешћим проблемима може вам помоћи да избегнете потенцијалне замке и заштитите своја права.

Најчешћи проблеми и како их избећи:

Провера подобности ваше документације за упис у катастар: Ако се ваша документација не слажу са подацима из базе катастра (еКатастар) посредници могу покушати да вас убеде да је једини начин да се упишете у катастар уолико платите додатне трошкове како биите се уписали мимо процедуре.

Увек двоструко проверите информације и максимално се ослоните на дигиталне сервисе.

ГеоСрбија и еКатастар вам омогућавају да сами упоредите стање ваше документације са стањем у катастру. Такође, за све консултације користите искључиво лица која су овлашћена за пружање правне помоћи и консултантских услуга. Свако ко вам нуди услуге, а позива се на познанства и моћ, уместо на експертско знање и савремене методе пословања, уводи вас у коруптивни систем и све проблеме који из тога проистичу.

Правни ланац – континуитет: Недостатак непрекинутог низа основа стицања (правног континуитета) је чест разлог за одбијање захтева. То је ситуација када од лица уписаног у катастар па до оног последњег у низу, које жели упис, постоји више преноса, а нека од тих исправа о преносу недостаје или је нема у оригиналу. Коруптивни посредници могу искористити ову ситуацију како би тражили новац за наводно „олакшавање“ процеса.

Инсистирајте на правним саветима само од лиценцираних и верификованих стручњака. Уколико потрага за недостајућим документом не пружи резултате, некада је једина опција судски поступак. Он може одузети одређено време и новац али сте бар сигурни у законитост и успех у поступку. С друге стране, ако у таквој ситуацији прихватите предлог да се проблем реши у катастру за две недеље уместо у суду за две године, највероватнији сценарио који вас чека је да ћете за две године бити без пара (због плаћања коруптивним посредницима), без исправе коју сте у међувремену могли да издејствујете пред судом, и наравно, без уписа у катастар.

Сагласност у случају парцелације: Ако вам је речено да постоји начин да се комшијина сагласност „прескочи“ тако што ће се платити посреднику, будите опрезни. Осим кривичних дела везаних за корупцију, можете се наћи и у ланцу фалсификовања.

Како се заштитити:

Користите проверене информације – увек се ослањајте на информације директно из катастра као и званичних канала комуникације РГЗ-а који укључују сајт и друштвене мреже.

Обратите се професионалним корисницима – за правне савете користите услуге професионалних корисника. Списак професионалних корисника се налази на сајту РГЗ-а, где можете пронаћи и упутства за разне ситуације у поступку уписа у катастар.

Пријавите сумњиве активности – ако сумњате на корупцију или изнуду, пријавите то надлежним органима и на мејл адресу [email protected].
Ваша пријава може помоћи у борби против корупције и заштити других грађана.