Прилагођавање новим стандардима у трговини и потребама потрошача

Прилагођавање новим стандардима у трговини и потребама потрошача

18/04/2024 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је на отварању конференције „Будућност трговине“ да се данас, током глобалних изазова више него икад види колико је лидерство важно како у целом друштву, тако и у трговини, а глобалне кризе у последњих пар година су показале колико стабилност економије једне земље зависи од квалитета ланаца снабдевања на унутрашњем тржишту.

Заједничком координацијом Владе Србије, трговаца и произвођача обезбеђена је стабилност снабдевања, а глобална криза није зауставила ни инвестиције ни пројекте модернизације у српској малопродаји, додао је министар.

Министар Момировић је истакао да ће три теме дефинисати retail индустрију у будућем времену, а то су употреба Big data података, како живети здравије и одрживо пословање.

Кроз процес дигитализације све више трговаца употребљаваће групе података о купцима, вештачку интелигенцију и Machine learning на нивоу малопродаје како би повећали приходе и задовољство потрошача, да би се вештачка интелигенција користила на прави начин, трговци и произвођачи треба да наставе да деле податке и заједно раде на иницијативама усмеренима ка потрошачима, а Министарство трговине ће увек бити ту као подршка, додаo je министар Момировић.

Према њетовим речима, изузетно је важно да се помогне и добављачима из сегмента средњих и малих предузећа да прођу кроз процес дигиталне трансформације како би се унапредио ланац снабдевања.

Очекујемо да ће трговци бити активнији на подручју едукације, информисања и награђивања купаца који воде здравији живот, а Министарство је спремно, да као и до сада са трговцима организује дијалог свих учесника у ланцу снабдевања како би додатно едуковали произвођаче о новим стандардима и променама у потребама потрошача, закључио је Момировић.