Одлична сарадња Србије са ОДИХР-ом

Одлична сарадња Србије са ОДИХР-ом

16/04/2024 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

 

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са директором Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а (ОДИХР) Матеом Мекачијем, који борави у дводневној званичној посети Србији.

Током разговора je констатована одлична сарадња Србије са ОДИХР-ом, који пружа ефикасну помоћ и подршку у унапређењу изборног процеса, јачању демократских институција и спровођењу реформи у областима које су приоритетне за Србију.

Дачић је изразио захвалност на учешћу посматрача ОДИХР-а на ванредним парламентарним изборима у Србији 17. децембра 2023. године, оценивши да су њихово присуство и експертска подршка одиграли кључну улогу у неговању атмосфере поверења и кредибилитета изборног процеса.

Први потпредседник Владе је исказао очекивање да ће то бити случај и са предстојећим београдским изборима.

Мекачи је истакао блиску и одличну сарадњу са надлежним институцијама у Србији, која је интензивирана након окончања изборног процеса.

Он је указао на то да ОДИХР цени отвореност српске стране за сарадњу и спремност да се препоруке из финалног извештаја спроведу на најбољи начин.