Подстицање раста биоекономског стартап екосистема

Подстицање раста биоекономског стартап екосистема

11/04/2024 Off By BERB

Фото: Слободан Миљевић

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Закључак о сагласности да се закључи Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и MERCKKGaA, Франкфурт, Савезна Република Немачка, како би се формализовала намера о истраживању и прихватању различитих могућности за сарадњу у оквиру БИО4 Кампуса на начин који је обострано користан.

Усвајањем овог документа биће подстакнут раст биоекономског стартап екосистема, изградња имиџа Србије као места са врхунским научницима и талентима, привлачног за спровођење истраживања и развоја у областима биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета.

Сарадња би се односила на подстицање и подршку реализацији Конференције Curious 2024 — Future Insight — догађаја који окупља неке од најистакнутијих научника и најуспешнијих проналазача на свету ради представљања њиховог рада и истраживања будућности науке и технологије, Innovation Cup — пројекта који окупља студенте из целог света на сусрету у седишту Merck-a како би учили од професионалаца и како би се повезали, развијали пословне планове и такмичили се за новчану награду.

Такође, реч је и о пројекту Curiosity Cube — мобилној научној лабораторији која приказује интерактивне практичне експерименте и посетиоцима дозвољава да постављају питања и разговарају о могућностима будуhе каријере у науци, технологији, инжењерству и математици (STEM), истраживањима области сарадње које се односе на активности истраживања и развоја, као и сарадњи у области развоја телемедицине.

Чланови Владе усвојили су Закључак о одређивању Министарства културе за корисника посебних делова непокретности у јавној својини Републике Србије за потребе „Музеја аутомобила – збирка Братислава Петковића“ па је простор некадашње гараже савезних органа одређен за смештај те вредне збирке.

Овај простор у потпуности испуњава уславе за трајни смештај и обављање делатности Музеја аутомобила, а сама локација налази се на тркачкој стази Ушће на којој се шездесетих и седамдесетих rодина 20. века возио Куп Европе. Стаза више не задовољава стандарде за такмичење, али може да се користи за ревијалне трке.

У збирци овог музеја налазе се стари и ретки аутомобили који су историјско сведочанство и имају посебан значај за упознавање примене научих достигнућа, развоја и техничкоr напретка аутомобилизма. 3бирка садржи близу сто возила од којих је најстарији Маро Гардон из 1897. године.

Предмет заштите су и направе, уређаји, научна и стручна литература, возачке дозволе, први саобраћајни прописи и закони, регистарске таблице, алати, филмски и фотографски записи, уметничка дела и дела примењене уметности, који доприносе изучавању историје аутамобилизма.