Opozicija napustila sastanak u Skupštini: „Bio je predstava za goste“

Opozicija napustila sastanak u Skupštini: „Bio je predstava za goste“

11/04/2024 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd/M.Ž., N.V.O./Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Deo opozicije koji je danas prisustvovao trećem kolegijumu u Skupštini Srbije napustio je salu nešto pole 12 sati.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na konferenciji za novinare posle sastanka da su napustili „takozvani sastanak“.

„Nešto što je trebalo da liči na nastavak doijaloga“, rekla je.

Prema njenim rečimna, sastanak je bio „samo predstava za goste“.

Podsetimo, ovom trećem sastanku dela opozicije i predstavnika vlasti, za razliku od prethodnih sastanaka, ovom su prisustvovali i predstavnici NVO – CRTA, CeSID i Transparentnost Srbija. Tu su bili i američki ambasador Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, kao i šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu.

„Pitala sam i uvažene goste, pošto smo javno rekli da nismo zagledani u ‘dilove’ vlasti da bi im se pogledalo kroz prste… Mi smo zagledani u predstavnike onih države koji su bili danas na sastanku, zemalja institucije rade svoj posao… Pitala sam ih da li u njihovim državama postoje izbori na kojima su zaposleni u javnom sektoru dužni da iza paravana zaokruže Aleksandra Vučića, da neke Jasne Kašiković budu kažnjene jer nisu htele na miting SNS-a i slično“, navela je Tepić.

Pošto su, kaže, sigurno da to nije tako u tim državama, uputili su im poruku da ne pristaju „ni na šta manje“.

„Ovo nisu samo nelegitimni izbori, ovde imamo problem i sa nelegalnošću izbora, jer imate zloupotrebu biračkog prava i Zakona o prebivalištu“, rekla je.

Dodala je i da je opozicija pokušala da prisutbim gostima na ovom trećem sastanku predoči kako su izgledala prethodna dva i da pokažu da Ana Brnabić pokušava da krivicu prebaci na njih.

„Kako mi ne želimo da učestvujemo u dijalogu… Brnabić je govorila neistine, mi smo bili spremni kao u bunkeru da sedimo dan i noć da iznađemo rešenja, jer mi se borimo da izađemo na izbore, a ovo će biti farsa od izbora“, kazala je Tepić.

Aleksić: Nema volje, žele da se igraju sami

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije rekao je uoči kraja sastanka da vlast ni danas nije pokazala želju da se postigne dogovor tako što će svi izbori biti spojeni i da se napravi dogovor o medjima.

“Oni su planirali sastanak tako da govorimo o nekim stvarima koje jesu deo Odirovih preporuka, ali suštinski ne menjaju ništa. To su promene tih pet zakona“, precizirao je Aleksić.

On je kazao da se ne mogu tokom kampanje simulirati prgovori o izbornim uslovima, a SNS je već predao izbornu listu i u kampanji su.
„To je potvrda da vlast ne želi da suštinski ništa promeni, ne želi opoziciju, ne želi da se političke tenzije u društvu smanje, već da manupuliše i dalje da stvaramo privid da se tu nešto dešava“, istakao je Aleksić.

On je podsetio da je prva preporuka ODIHR-a bila da se sve preporuke ispune pre raspisivanja narednih izbora, ali da je opozicija odustala i od te prve preporuke, tražeći one osnovne.

„Nema volje, žele da se igraju sami“, istakao je Aleksić.

Kada je reč o prisustvu stranih ambasadora Kolegijumu, Aleksić je rekao da ga je to iznenadilo i da opozicija nije bila unapred obaveštena.