Упечатљива улога ромске заједнице у историји, култури и друштву Србије

Упечатљива улога ромске заједнице у историји, култури и друштву Србије

08/04/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је данас на свечаности поводом Светског дана Рома и отварања изложбе „(Не)видљивост – Ромске стратегије самореинтерпретације“, у организацији Европског ромског института за уметност и културу Србија, да је овај празник најбољи повод за подсећање на значајне и упечатљиве улоге које ромска заједница има у нашој историји, култури и друштву уопште.

Гојковић је рекла да је истовремено и прилика за указивање на глобалне изазове са којима се Роми и данас суочавају и да заједничким снагама дамо још један допринос њиховом превазилажењу, додавши да је ромски народ у много чему посебан и уједно у многим стварима близак карактеру и менталитету српског народа.

Према њеним речима, Роми су се на својим путовањима сусретали са различитим културама, често прихватали њихове традиције и исто тако своје обичаје уткали у друге културе, управо као што је чинио српски народ, живећи на једној од великих светских раскрсница.

Инклузија Рома није питање само једне институције, већ читавог друштва односно државних органа, цивилног сектора, ромских удружења и међународних партнера, навела је министарка, додавши да заједно треба да будемо посвећени остваривању што бољих услова у областима запошљавања, образовања, здравља и становања за припаднике ромске заједнице.

Гојковић је истакла да је у претходном периоду урађено много тога, пре свега кроз доношење Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2022. до 2030. године и пратећег Акционог плана и да ови документи имају за циљ унапређење њиховог квалитета живота у Србији, уз уважавање људских и мањинских права, елиминисање дискриминације и циганизма као облика расизма и постизање веће социјалне укључености у свим сегментима друштва.

Она је подсетила да када је реч о конкретним активностима које је Министарство културе спровело у циљу подршке ромској националној мањини, да су 2023. године подржали 20 пројеката ромских удружења и организација. Гојковић је прецизирала да је реч о пројектима који знатно доприносе видљивости ромске културе и унапређењу укупне културе сећања, као и да је у претходних годину дана Министарство подржало извођење дела „Реквијем за заборављене“ и „Реквијем за Аушвиц“, која су подсетила на страдања у бројним стратиштима као што су Јасеновац, Јадовно, Доња Градишка, Бањица, Крагујевац, Краљево, Старо Сајмиште.

Гојковић је напоменула да упркос свему што је учињено, по појединим друштвеним питањима, Роми су и даље осетљива или угрожена група, многи од њих и даље немају лична документа, образовни ниво није задовољавајући, проценат незапослености у ромској популацији и даље је релативно висок, многи од њих живе у недовољно добрим условима, немају регулисану здравствену заштиту и жртве су различитих видова насиља и дискриминације и да је, у том оквиру, посебна пажња посвећена борби против дечјих бракова, девијантне друштвене појаве која несумњиво највише погађа ромске девојчице.

Због свега овога, данашњи дан посвећујемо свим оним Ромима који су ванвременским уметничким стваралаштвом обогатили нашу мултикултуралну средин, истакла је Гојковић и додала да су они симбол изузетности, јединствености, креативности, као и упорности и храбрости.

Изнова се сећајући изванредних достигнућа великих светских уметника као што су Ђанго Рајнхарт, Јул Бринер и бројни други, баш као и код нас Шабан Бајрамовић, Јаника Балаж, Гина Рајичић, да поменемо само неке – данас славимо све Роме који нас својим делом инспиришу. У њихово име, као и ради неговања културне разноликости која је међу нашим највећим богатствима, наставићемо да заједнички радимо на стварању инклузивнијег и праведнијег окружења за све, поручила је Гојковић и честитала свим Ромима у Србији и читавом свету Међународни дан Рома.

На свечаности су се обратили и супруга председника Републике Тамара Вучић, директор Европског ромског института за уметност и културу Србија Братислав Митровић, представници ромских институција и организација.