Честитка припадницима ромске заједнице у Србији

Честитка припадницима ромске заједнице у Србији

08/04/2024 Off By BERB

Поводом Међународног дана Рома, 8. априла, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог честита свим припадницима ромске заједнице у Републици Србији њихов најзначајнији празник.

То је дан којим се прославља ромска култура, али и подсећа на потребу подизањa свести о изазовима са којима се Роми суочавају.

Према последњем попису становништва из 2022. године, у Републици Србији живи 131. 936 припадника ромске националне мањине. Роми су територијално изузетно дисперзирана заједница – живе у готово свим јединицама локале самоуправе у Србији, њени чланови припадају различитим црквама и већини верских заједница. У говору се служе бројним дијалектима, што отежава међусобну комуникацију и усложњава изазове у процесу стандардизације ромског језика. С обзиром на социјалне, економске и образовне карактеристике, Роми имају друштвени статус маргинализоване групе, а неки од највећих изазова са којима се суочавају су сиромаштво, напуштање образовања, рани бракови, дискриминација и незапосленост.

Влада Републике Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог посвећују велику пажњу унапређењу положаја припадника ромске националне заједнице, њиховом укључивању и интеграцији у друштво. То се чини у партнерству са бројним министарствима, јединицама локалне самоуправе као и ромским организацијама, пре свега Националним саветом ромске националне мањине, на различите начине и са различитим програмским садржајима, свесни да ти процеси никад не иду ни брзо ни лако, као и да све што је до сада урађено, ма колико било значајно, није довољно.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ради и на јачању институционалних структура и оквира на националном, али и локалним нивоима за решавање изазова са којима се Роми суочавају кроз успостављање Координационог тела за унапређење положаја Рома и Ромкиња, кроз мрежу локалних координатора за ромска питања и кроз усвајање акционих планова на локалном нивоу.

Осми април је званично проглашен празником Рома у читавом свету 1990. године у Пољској, током четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније, у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан у Челсфилду поред Лондона од 7. до 12. априла 1971. године.