Успостављање оквира за дугорочни дијалог са Француском у области енергетске транзиције

Успостављање оквира за дугорочни дијалог са Француском у области енергетске транзиције

05/04/2024 Off By BERB

Фото: Слободан Миљевић

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници закључке којима се обезбеђује један од кључних предуслова за пласман свеже боровнице и суве шљиве на тржишту Народне Републике Кине. Влада је усвојила и Закључак о спречавању и контроли авијарне инфлуенце што је најважнији предуслов за извоз пилећег меса из Србије на кинеско тржиште.

На седници је усвојен Закључак о утврђивању основе за закључивање Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Electricite de France (ЕДФ) о успостављању оквира за дугорочни дијалог у области енергетске транзиције и нискоугљеничне технологије. Меморандумом о разумевању се дефинише и успоставља оквир за дугорочни дијалоr у области енергетске транзиције, а сврха овог документа је и спровођење Енергетске политике у области која је од заједничког интереса, а где би ЕДФ могао бити укључен као стратешки партнер.

Чланови Владе су се, такође, сагласили да „Музеј науке и технике”, чији је оснивач Република Србија, закључи споразум са „Музејом аутомобила – збирка Братислава Петковића” којим ће се обезедити привремени смештај и потребни услови за чување збирке „Музеја аутомобила – збирка Братислава Петковића”. Овај музеј је најмлађи у низу техничких музеја у Србији, а у његовој збирцн се налазе стари и ретки аутомобили који имају посебан значај за упознавање развоја и техничког наnретка аутомобилизма у Србијн и у свету, као и за историју аутомобнлизма у ХХ веку. Збирка садржи старе и ретке аутомобиле који су историјско сведочанство и нмају посебан значај за упознавање применс иаучних достигнућа. У збирци је око сто возила, од којих је најстарији Маро Гардон из 1897. године, а предмет заштите су и направе, уређајн, научна и стручна лнтература, возачке дозволе, први саобраћајни прописи и закони, регистарске таблице, алати, филмски и фотографски записи, уметничка дела и дела примењене уметности која доприносе изучавању историје аутомобилизма.

На седници је донето Решење о давању сагласности на одлуку о успостављању сарадње између Града Ужица, Република Србија и Општине Пљевља, Црна Гора. Скупштина града Ужица донела је ту одлуку којом је прецизирано да се сарадња успоставља у областима: економије, науке, културно- уметничког и историјског наслеђа, образовања, спорта, туризма, екологије, привреде, програма за олакшавање обостраних посета, привредника, инвеститора, спортиста, туриста, младих.