За мере активне политике запошљавања 7,75 милијарди динара

За мере активне политике запошљавања 7,75 милијарди динара

05/04/2024 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су данас Споразум о учинку Националне службе за запошљавање за 2024. годину, који ће омогућити спровођење мера активне политике запошљавања.

Овим Споразумом предвиђено је да се из буџета Република Србија финансирају различите мере активне политике запошљавања, што иде у корист грађана који су незапослени и привреде, а за ову намене опредељено 7,75 милијарди динара.

Селаковић је рекао да су и за професионалну рехабилитацију и стимулисање запошљавања особа са инвалидитетом определили 550 милиона динара и први пут ове године се креће у спровођење пилот пројекта Гаранције за младе, који ће спроводити филијале Националне службе за запошљавање у Сремској Митровици, Крушевцу и Нишу. Он је прецизирао да је за то држава обезбедила додатних 200 милиона динара, како би се припремили да се у наредне три године уђе у потпуно спровођење Гаранције за младе и његову примену на територији наше земље.

Министар је рекао да је захваљујући мерама активне политике запошљавања, у претходној години запослено 17.865 грађана, а да је више од 10.700 женског пола, односно да су жене биле апсолутно примарне у запошљавању кроз мере активне политике запошљавања.

Ово је Србија која не стаје, која неће да стане, не сме да стане и која убрзано наставља са својом политиком рада, запошљавања и стварања, истакао је Селаковић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић најавио је да ће та служба кренути у интензивну кампању како би послодавце и незапослене информисали о бенефитима програма, затим о субвенцијама које могу да користе, као и о програмима мера активне политике запошљавања који су, према његовим речима, намењени теже запошљивим категоријама и да су сва средства намењена приватном сектору.