Трагичан завршетак потраге за девојчицом Данком Илић

Трагичан завршетак потраге за девојчицом Данком Илић

04/04/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Братислав Гашић изјавио је данас да је потрага за девојчицом Данком Илић трагично завршена и да су ухапшена двојица осумњичених за њено убиство.

Гашић је на конференцији за новинаре у Палати Србија изразио саучешће породици настрадале девојчице, нагласивши да је овај злочин дубоко потресао целу Србију.

Он је навео да су припадници МУП-а, након десетодневне опсежне акције, детаљне провере свих трагова и информација, ухапсили С. Ј. (1974) и Д. Д. (1974), запослене у ЈКП „ Водовод” Бор, који су осумњичени да су 26. марта аутомобилом ударили и убили двогодишњу Данку, а потом њено тело бацили на депонију.

Министар је указао на то да су обојица осумњичених признали злочин и да су детаљно описали начин на који су га починили, додавши да им је одређено задржавање до 48 часова по налогу вишег јавног тужиоца због постојања основане сумње да су као саучесници починили кривично дело тешко убиство.

Гашић је изнео детаљну хронологију догађаја у вези са нестанком и убиством ове девојчице, нагласивши да су припадници полиције претражили сваку кућу, подрум и шахту јер је истрага ишла у три правца.

Нисмо могли да искључимо отмицу, трговину људима и да је неко ко је пролазио тим правцем дете ударио својим колима или је ставио у кола. Надали смо се да је можда то случај и да је дете живо, навео је министар.

Он је предочио и да је мајка убијене девојчице тог дана видела осумњичене за убиство, као и да је полиција више пута разговарала са њом.

Мајка је око 13.50 часова тражила дете, видела бели ауто и мушко лице које стоји поред њега, за које се касније, током истраге, испоставило да је реч о возилу „Фиат Панда“, у ком су били осумњичени С. Љ. и Д. Д, навео је Гашић и додао да су они тог дана били на радном задатку у овом насељу.

Министар је прецизирао да је утврђено да је возило, у ком су били С. Ј. и Д. Д. било испред капије дворишта из ког је нестала девојчица око два и по минута.

Према његовим речима, они су након тога кренули и ударили девојчицу неких 30 до 40 метара од места заустављања, при чему је аутомобилом управљао Д. Д., а С. Ј. је тело девојчице пребацио на задње седиште преко алата.

Он је објаснио да су се осумњичени током вожње договорили да тело баце, напоменувши да их је у 13.57 часова зауставио отац девојчице, који је их је питао да ли су је видели, на шта су они одговорили негативно.

Гашић је навео да су се осумњичени затим довезли до депоније, где је С.Ј. узео дете и бацио га на бедем где је била гомила смећа, док је Д.Д. за то време био поред аутомобила, пазећи да неко не наиђе.

Министар је рекао да су се, након тога, они вратили у фирму и тамо оставили возило, истакавши да тело девојчице још није пронађено и да МУП има сазнања да се један од осумњичених вратио 28. марта на депонију на којој су оставили тело девојчице и да га је пребацио на другу локацију.

Он је нагласио да је по први пут у Србији активиран систем за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетног лица „Пронађи ме“, уз објашњење зашто се систем не активира истог тренутка када се пријави нестанак лица.

Ми смо прошле године имали више од 600 пријава нестанака деце. Већина се нађе у наредних десетак, двадесет сати, рекао је министар и додао да захтев да систем буде стављен у функцију, јер се десио нестанак малолетног лица, мора да одобри начелник полицијске управе.