Домаћи ресурси важни за јачање економије

Домаћи ресурси важни за јачање економије

28/03/2024 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић обишао је данас у Новом Пазару новоотворени малопродајни објекат компаније „Леон Кондиторс“, чланице асоцијације Домаћих трговачких малопродајних ланаца (ДТЛ), и поручио да је конкуренција у малопродаји на вишем нивоу него у многим земљама у окружењу, а да се више од четвртине промета у Србији одвија са малим локалним добављачима, што потврђује важност домаћих ресурса за јачање економије.

Улагањима у инфраструктуру, здравство и образовање, уз подршку малим и средњим предузећима, Нови Пазар је постао прави привредни центар у овом делу Србије, а пројекат изградње будућег Kлиничко – болничког центра представља значајну инвестицију вредну близу 100 милиона евра, рекао је Момировић и нагласио да такви пројекти мењају земљу и живот људи.

Министар је додао да је у непосредној близини, на само 50 метара од центра, у току реконструкција школе “Десанка Максимовић” и изградња нове спортске дворане у оквиру пројекта чија вредност износи пет милиона евра.

Такође, додао је Момировић, недавно је завршена изградња пута Рашка – Нови Пазар што је само део ширег спектра инфраструктурних пројеката, а за чију реализацију је издвојено више од 150 милиона евра.

Ово обухвата пројекте који су завршени у прошлој години, као и оне који су започети у овој години, чиме се потврђује наша непрекидна посвећеност развоју и унапређењу услова живота наших грађана, рекао је министар Момировић.

Према његовим речима, отварење новог малопродајног објекта у Новом Пазару је значајно за домаћу економију, јер пре свега доноси нова радна места, што директно доприноси смањењу незапослености и побољшању животног стандарда грађана, а осим економских бенефита нови супермаркет представља још један показатељ развоја Новог Пазара.

Влада Републике Србије ради на новом закону о трговини који треба да омогући равномеран развој трговине у свим деловима земље и циљ је да сваки грађанин Србије, без обзира где се налазио, има једнак приступ модерној трговини, закључио је министар Момировић.