Потписани уговори о финансијском аранжману за ветропарк „Пупин”

Потписани уговори о финансијском аранжману за ветропарк „Пупин”

27/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић присуствовала је потписивању уговора између „Електропривреде Србије” и компаније „Enlight K2-Wind”, којима се омогућава више зелене енергије за снабдевање домаћег тржишта, на основу аукција за доделу тржишних премија за обновљиве изворе енергије које је спровело Министарство рударства и енергетике.

„Ветропарк Пупин је други од девет пројеката који су добили подстицај на прошлогодишњим аукцијама. Годишња производња ветропарка ће моћи да снабдева око 40.000 домаћинстава у Србији. Важно је што ће сва произведена енергија из ове електране бити искоришћена за енергетски систем Србије, чиме се даје допринос већој сигурности снабдевања”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је подсетила да је држава унапредила законодавни оквир и прописе како би створила повољан амбијент за више инвестиција у зелену енергију која ће у будућности постати главни домаћи извор електричне енергије, али да су остваривање циљева енергетске транзиције потребна и јавна улагања.

„Држава и Електропривреда Србије ће значајно више улагати у нове производне капацитете из обновљивих извора, а први ЕПС-ов ветропарк ће бити на мрежи почетком наредне године. У току су преговори за 1 GW самобалансираних соларних електрана са конзорцијумом који предводи „Хјундаи Инжињеринг” и које ће по завршетку изградње бити у власништву државе. Приоритет у инвестиционим плановима и најважнији енергетски пројекат је реверзибилна хидроелектрана Бистрица, која ће омогућити лакшу интеграцију зелене енергије на мрежу“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Истакла је да ће се, захваљујући плану система подстицаја коришћења ОИЕ, обезбедити укупно 1.300 МW нових капацитета из ОИЕ у трогодишњем периоду, и да се следећи круг аукција организује у овој години, на коме ће бити понуђен капацитет од најмање 400 МW за соларне и ветроелектране.

„Србија има значајно више сунчаних дана од Немачке, али тај потенцијал не користимо у довољној мери. Влада Србије наставиће да јача регулаторни оквир и чини га још предвидљивијим, а компаније из приватног сектора позивам да кандидују своје пројекте на наредним аукцијама и да заједно убрзамо пут Србије ка већој енергетској сигурности коришћењем потенцијала обновљивих извора енергије” поручила је министарка.

Ђедовић Хандановић је навела да је за постизање циљева енергетске транзиције потребно учешће и привреде и грађана, као и да се број прозјумера повећао седам пута у последњих 18 месеци.