За два развојна пројекта у Осечини 42,6 милиона динара

За два развојна пројекта у Осечини 42,6 милиона динара

22/03/2024 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић заједно са председником општине Осечина Николом Томићем обишао је данас зграду средње школе у оквиру Образовно-васпитног центра „Браћа Недић“ где би ускоро требало да буду настављени радови на реконструкцији.

Министар је у Осечини обишао и просторије општинске писарнице, за које је планирано да буду адаптиране у јединствено управно место. Оба ова пројекта биће реализована уз финансијску подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је у те сврхе из овогодишњег Фонда за локал и кроз Програм подршке за успостављање јединственог управног места, издвојило укупно 42,6 милиона динара.

Mинистарство je прошле године са 36 милиона динара помогло прву фазу реконструкције зграде средње школе a успешно партнерство државе и локалне самоуправе наставља и убудуће. Планирано је да ће до краја године, средњошколци из овог краја, добити потпуно обновљен простор за школовање, а наставно особље квалитетније услове за извођење наставе.

Са општином Осечина и са још 13 јлс потписан је уговор о додели финансијских средстава за реализацију пројекта „јединствено управно место“ а министар је рекао да је ЈУМ један важан концепат који је изнедрила дугогодишња реформа јавне управе, те да је циљ боља доступност услуга јавне управе, како за грађане тако и привредни сектор. Како је рекао, једношалтерски систем део је ширег реформског процеса државне управе и локалне самоуправе, али и саставни део кључне Владине политике у чијем фокусу се налазе дигитализација и модеран развој земље.

Министар Мартиновић је указао и на немерљив значај онога што председник Републике Александар Вучић назива „интегрални развој читаве Србије“ као приоритетног циља којем се тежи. Како је рекао, с тим у вези, он ће да обавести колеге из Владе о стању на терену и потреби да се помогне општини Осечина у делу одржавања локалних некатегоризованих путних праваца. Навео је да искључиво кроз синергију државе и јлс могу да се направе крупни искораци када је у питању још бољи квалитет живота грађана.

Министар је у Осечини обишао предузеће „Крушик-пластика“, а посетио је и газдинство Драгана Филиповића у селу Лопатањ.