Наставак рада на стварању услова за ефикасан рад правосудних органа

Наставак рада на стварању услова за ефикасан рад правосудних органа

19/03/2024 Off By BERB

Фото: Зоран Николић/Министарство правде

 

Министарка правде у Влади Републике Србије Маја Поповић боравила је данас у радној посети Панчеву.

Током разговора са представницима правосудних органа, министарка је истакла да је јачање владавине права један од стратешких циљева Републике Србије. Она је нагласила да је стварање услова за ефикасно обављање послова из надлежности правосудних органа, неопходан основ за већу доступност правде грађанима. Из тог разглога, унапређење услова рада правосудних органа приоритетни је задатак Министарства правде, указала је Поповић.

Представници судова и јавних тужилаштава захвалили су се Министарству правде на веома доброј сарадњи и исказаној спремности да се изађе у сусрет њиховим актуелним потребама, које се пре свега односе на послове инвестиционог одржавања постојећих објеката и ниво њихове техничке опремљености.

Током боравка у Панчеву, министарка је обишла и Казнено-поправни завод у том граду.

Приликом посете, она је нагласила да изграђени објекти у оквиру завода испуњавају све европске стандарде у погледу хуманог смештаја и третмана осуђеника, што је препознато и похваљено и у последњем извештају Европскoг комитетa Савета Европе за спречавање мучења и нечовечних или понижавајућих казни или поступака.

Указала је да је изградња и опремање објеката у оквиру завода коштало 23 милиона евра. Део средстава у износу од 18 милиона евра обезбеђен је из кредита Развојне банке Савета Европе, а део у износу од 5 милиона евра из буџета Републике Србије. За опремање објеката у заводу коришћен је намештај који су произвели осуђеници у погонима других казнено-поправних установа.

У заводу се спроводе обуке за бројна занимања, како би се осуђеницима помогло да лакше нађу посао по истеку казне затвора, чиме се доприноси њиховој успешној ресоцијализацији.

Поповић је изразила очекивање да послодавци, приликом запошљавања лица која су завршила обуке у заводу, неће имати предрасуде и да је све више њих спремно да запосли бивше осуђенике који су изучили неки од тражених заната и имају потребно радно искуство, јер ће запошљавањем стручно оспособљених осуђеника по истеку казне бити обезбеђена сигурна егзистенција за велики број породица.