Откривен споменик жртвама погрома на Косову и Метохији

Откривен споменик жртвама погрома на Косову и Метохији

17/03/2024 Off By BERB

Извор/Фото: kim.gov.rs

 

Парастосом, откривањем споменика убијенима 17. и 18. марта 2004. године и свечаном академијом данас је у Грачаници обележена 20-годишњица погрома на Косову и Метохији.

Пред великим бројем грађана, у присуству званичника Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије и представника Српске листе, страдалима у погрому парастос је служио владика рашко-призренски Теодосије, уз саслужење владике новобрдског Илариона и будимљанско-никшићког Методија.

Након полагања белих ружа пред инсталацијом „Мисинг“, у дворишту Дома културе у Грачаници откривен је споменик жртвама мартовских догађаја 2004. године, дело вајара Бранислава Ристића.

Заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић истакла је да се споменплоча открива на иницијативу Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију у знак сећања на страдале у мартовском погрому.

Циљ откривања ове плоче јесте неговање културе сећања на најтежи дан српског страдања на Косову и Метохији. Симбол подсећања на отргнуте српске животе. Имена страдалих су у овај камен уклесана и сведоче о нашим мученицима, истакла је она.

Према њеним речима, овај камен са Шарпланине симбол је снаге, јачине и опстајања српског народа на овим просторима, симбол снаге нашег народа да издржи голготу кроз коју пролази, али и симбол некажњеног злочина већ 20 година.

Она је објаснила да директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић ни данас није могао да присуствује академији због забране Приштине, те је окупљенима пренела његову поруку, у којој се каже да је на нама да учинимо све да никада више не дозволимо нове погроме и да чувамо мир као највећу вредност.