Посвећеност унапређењу услова рада правосудних органа

Посвећеност унапређењу услова рада правосудних органа

15/03/2024 Off By BERB

Фото: Зоран Николић/Министарство правде

 

Министарка правде Маја Поповић боравила је у радној посети Смедереву, где се састала са представницима правосудних органа.

Током разговора, Поповић је истакла посвећеност Министарства правде и Владе Републике Србије максималном унапређењу услова рада правосудних органа. Она је нагласила важност ефикасног и одговорног поступања носилаца правосудних фунција, у циљу јачања правне сигурности и веће доступности правде грађанима. Поповић је изјавила да се кроз увид у стање објеката могу најбоље сагледати стварне потребе органа који у њима обављају своје надлежности.
Представници судова и јавних тужилаштава упознали су министарку са постојећим смештајним капацитетима и потребама за побољшање услова рада. Они су исказали захвалност Министарству правде на веома доброј сарадњи и разумевању њихових актуелних потреба.

Након састанка са представницима правосудних органа, министарка правде Маја Поповић и директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић посетили су Окружни затвор у Смедереву. Министарка Поповић је први министар правде који је у периоду од преко пола века посетила затвор у овом граду.

Затвор је пројектован за смештај 108 лица лишених слободе и представља установу полуотвореног типа за издржавања казне затвора до годину дана. У склопу објекта налази се и одељење за извршење мере притвора. Министарка се упознала са смештајним капацитетима и условима у којим бораве осуђена лица.

Током посете затвору, она је обишла и економију овог завода, која је, ангажовањем управе Окружног затвора, постала јединствено пољопривредно добро у Србији.

Економија Окружног затвора у Смедереву простире се на површини од скоро 2 хектара и на њој се производи храна за потребе лица лишених слободе, док се вишак производа са затворских плантажа пласира на домаће и инострано тржиште.

Окружни затвор у Смедереву регистрован је и за производњу и продају алкохолних дестилата. Редован је учесник разних сајмова на територији Србије земље.

На економији су, у складу са Законом о извршењу кривичних санкција, радно ангажована и осуђена лица, која се на тај начин оспособљавају за послове којима ће моћи да се баве по истеку казне, чиме се доприноси њиховој ресоцијализацији.