Међународна акција појачане контроле саобраћаја од 11. до 17. марта

Међународна акција појачане контроле саобраћаја од 11. до 17. марта

10/03/2024 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова спроводиће од 11. до 17. марта међународну акцију појачане контроле саобраћаја, која ће бити усмерена на контролу коришћења сигурносног појаса током вожње, као и начина превожења деце у возилима.

Током акције, која се истовремено спроводи у 30 европских земаља чланица организације ROADPOL (мрежа саобраћајних полиција Европе), саобраћајна полиција ће предузимати мере према свим лицима која за време вожње у моторним возилима не буду користила сигурносне појасеве, на предњим и задњим седиштима возила, као и према свим особама које децу буду превозиле на непрописан начин.

Резултати најновијих истраживања које је спровела Агенција за безбедност саобраћаја показују да је у Србији проценат коришћења појаса на предњим седиштима око 85 одсто, а на задњим 17.

Истовремено, свега  60 одсто родитеља превози своју децу у возилима на законом прописан начин.

У 2023. години, више од 100 погинулих возача и путника у путничким возилима нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. У истом периоду, због некоришћења сигурносног појаса санкционисано је више од 172.000, a због непрописног превожења деце 4.200 учесника у саобраћају, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.