Vučić: Beogradski izbori biće održani 2. juna

Vučić: Beogradski izbori biće održani 2. juna

10/03/2024 Off By BERB

Izvor/Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je predložio da se beogradski izbori održe 2. juna.

“Moja ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Naveo je da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila, da bi bio maksimalan rok 60 dana.

“Moram da kažem da nikakvog stranog pritiska nije bilo. Naprotiv, Ana Brnabić je obavila razgovore sa predstavnicima Kvinte. Ja sam obavio razgovar sa prijateljima našim sa Istoka. Naši prijatelji sa Istoka nikada nisu imali nikakav problem. Uvek poštuju srpsku demokratiju i ukazuju veliki respekt. I zahvalam sam im na tome. Ana je imala zadatak da razgovara sa ljudima iz Kvinte. Niko iz Kvinte nije želeo da podrži bilo kakav bojkot, niti bilo šta. Ni sa kakvim problemom se po tom pitanju nismo suočavali”, naveo je Vučić.

Lista “Srbija ne sme da stane” u narednih nekoliko dana dostaviće ime mandatara

Predsednik je izjavio da će lista “Srbija ne sme da stane” u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade.

“Kao što znate posle uspešno okončanih izbora 17. decembra u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku održao sam konsultacije sa svim političkim strankama i listama koje su učestvovale i koje su to želele”, rekao je Vučić.

Nažalost tri izborne liste od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju, dok sam sa svima ostalim obavio konsultacije i u skladu sa tim prihvatio infromaciju da lista “Srbija ne sme da stane” ima većinu koja je  dovoljna za formiranje skupštinske većine i vlade, te da će mi u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade, naveo je predsednik.

Istakao je da se Srbija nalazi u ne lakoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika, zbog onoga što se zbiva na istoku Evrope.

Odložićemo konstitutivnu sednicu od sutra za sedam dana

Sednica parlamenta biće odložena od sutra za tačno nedelju dana, da bi se pripremili izbori potpredsednika, predsednika i svih skupštinskih odbora u skladu sa dobijenim glasovima na izborima, saopštio je Vučić.

Rekao jr da se to radi kako bi se skupština Srbije sledeće nedelje u potpunosti konstituisala i pripremila za izbor nove vlade.

Predsednik je istakao da je na sastanak večeras pozvao one koji su se izjasnili da žele u većinu i da bi im ukazao na teškoće i zadatke koji su pred Srbijom.

“Govorili smo i o unutrašnjopolitičkoj situaciji koja je ne komplikovana koliko neki žele da je predstave, ali je važno kako se postavljamo pred problemima”, rekao je Vučić.