Mинистар Милићевић посетио Србе који живе у месту Фир на југу Албаније

Mинистар Милићевић посетио Србе који живе у месту Фир на југу Албаније

10/03/2024 Off By BERB

Фото: Душан Вељовић

 

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен са координацију активности и мера у области односа са дијаспором Ђорђе Милићевић данас је са амбасадором Србије у Албанији Слободаном Вукчевићем посетио Србе који живе у месту Фир на југу Албаније.

Милићевић је у Албанију допутовао на позив Удружења Срба „Јединство“ које у граду Фир предводе Екрем Дуљевић и Пиро Насе. Ово удружење недавно је подигло зграду школе у којој је предвиђено да се учи српски језик, пошто у албанским школама ђаци који припадају српској мањини немају наставу на матерњем језику.

Министар је обишао зграду ове школе, а Дуљевић и Фиро су му пренели жељу да се школа у Фиру укључи у систем српских допунских школа које широм света раде под покровитељством Министарства просвете Србије.

Такође, као велики проблем за Србе у овом делу Албаније навели су веома тешку процедуру за стицање држављанства Србије. Иако су и поред тешких притисака кроз векове очували свој идентитет, они у архивама немају доказе за везу са Србијом па тешко долазе до нашег држављанства.

Милићевић обећао је да ће учинити све што је у његовој надлежности да помогне у решењу ових проблема. Истакао је да је чврста опредељеност државног руководства, предвођеног председником Републике Александром Вучићем, да Србија подржи Србе где год они живели, а посебно наше сународнике у региону укључујући и оне који живе у Албанији.

Министар је вечерас са сарадницима обишао и православни манастир Арденица недалеко од града Фира. Срби, којих у овом делу Албаније живи близу 10.000, углавном су исламске вероисповести, али има и око хиљаду оних који су сачували православну веру.