Председник Вучић обишао Војнотехнички институт

Председник Вучић обишао Војнотехнички институт

09/03/2024 Off By BERB

Пише: Ранка Чичак/Фото: mod.gov.rs

 

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са  потпредседником Владе и министром одбране Милошем Вучевићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, обишао је данас Војнотехнички институт где се састао са истраживачко-развојним кадром Института и одбрамбене индустрије Републике Србије и упознао се са степеном реализације нових развојних пројеката Института.  

Председник Вучић, приликом обиласка ВТИ, посебно се осврнуо на прототипове дронова камиказа. Том приликом, председнику је представљено више модела дронова које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон “Комарац”.

– Циљ је да имамо 5.000 дронова “Комарац” – истакао је председник Србије додајући да ваљевски “Крушик” ради бојеве главе за дронове.

Он је указао и на значај беспилотне летелице “Врабац”, намењеној за извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара, а председника су, такође, упознали и са карактеристикама беспилотне летелице “Пегаз” која је ушла у наоружање Војске Србије.

Председник Вучић је искористио данашњу посету да упути молбу развојним тимовима да убрзају развој беспилотних летелица и нагласио да ће држава уложити још више новца за ангажовање још људи како би се те летелице појавиле у наоружању Војске Србије до краја године.

Говорећи о Републици Србији у светлу међународних односа, председник Вучић рекао је да је Србија војно неутрална земља која мора да чува своју слободу, мора да буде много снажнија него многи у окружењу да не би била предмет било чије агресије. Према његовим речима, никада није било брже увођење у наоружање свега што урадимо, него у последње три, четири године.

– Ми сада за годину уведемо као некада за 10 година. То је зато што се мењају прилике у свету. Морамо брзо да радимо, много брже. Морамо да повећамо плате запосленима у ВТИ, како бисмо их задржали, морамо да задржимо ту „инжењерску памет“. Неки од ових система биће део наоружања Војске Србије пре краја године, међу њима су и дронови камиказе. То ће бити српска производња – рекао је председник Србије и додао да наша земља, уз то, купује из иностранства све што треба.

Он је, такође, подетио да је увек отворен конкурс за све заинтересоване који би радили у Војнотехничком институту и сви су добродошли.

Осврнувши се о извозу наоружања и војне опреме из Србије, председник Вучић је рекао да доста извозимо и да можемо да извеземо за наредних 30 година у једном уговору.

Србија ће за две године да производи калибре од 122 до 155 мм као Немачка, рекао је председник Вучић те додао да имамо 100 одсто попуњеност горивом за Војску и 100 одсто попуњеност хране.

Говорећи о поновном увођењу обавезе служења војног рока, председник Вучић је указао да се размишља да буде у трајању од три месеца, додајући да се на томе активно ради, а када буду урађени сви планови донеће се одлуке и изаћи пред јавност.

Председник Вучић, на крају обиласка, захвалио је свима из Војнотехничког института и из Војске Србије који напорно раде да би нам осигурали безбедно небо и сигурну земљу.

– Наставићемо да улажемо. Уложили смо много новца и тек ћемо. Видите како се сви у Европи наоружавају, ми морамо не да пратимо, него морамо увек пропорционално многоструко више да бисмо остали нетакнути и да бисмо могли да одвратимо сваког потенцијалног агресора. Имамо много тога да променимо, још много тога да урадимо. Никада нисам до краја задовољан, али наша војска данас у односу на нашу војску пре 10 година – то није иста војска и није могуће ни правити поређење. Задовољан сам и хвала свим дивним људима који чувају нашу земљу – поручио је председник Србије.

Посета је започела састанком председника Вучића са истраживачима и инжењерима, а директор ВТИ пуковник проф. др Александар Кари, том приликом, рекао је да је у том Институту развијено, унапређено, модернизовано и усвојено у наоружање и војну опрему више од 1.500 средстава  и да је 75 одсто средстава наоружања и војне опреме, којима је опремљена Војска Србије, резултат рада ВТИ.

Током обиласка средстава и лабораторија у кругу ВТИ, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић представио је председнику Вучићу изложена средства, њихове могућности, као и фазе њиховог развоја.

У оквиру тактичко техничког збора, данас су на ВТИ изложени борбени и неборбени системи, бројно наоружање, војна опрема, као и производи српске одбрамбене индустрије. Међу њима су и беспилотне летелице и дронови, борбена возила „Лазар-3“, „Милош“, МРАП, оклопни транспортер БОВ ОТ 4×4, модернизована борбена возила пешадије БВП АБ1, као и хибридни артиљеријско-ракетни противавионски систем.

Приказано је и стрељачко наоружање – аутомати, пиштољи, снајпери и пушке, као и средства ратне технике – тенкови М-84 АС 2, самоходне хаубице 125 мм „Нора Б-52“, ПАСАРС, лансер вишецевни модуларни „Тамнава“ и  дигитализовани и модуларни ОГАЊ.

Обиласку су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници фабрика наменске индустрије и припадници Војнотехничког института.