Могућност укључивања италијанских факултета у високошколско образовање  у Србији

Могућност укључивања италијанских факултета у високошколско образовање у Србији

09/03/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић посетила је Универзитет Бокони у Милану који ју је уврстио у едицију 99 најистакнутијих жена света које мењају будућност, а које су студирале на том универзитету.

Велика ми је част што ме је универзитет на којем сам завршила мастер студије из менаџмента и који постоји од 1902. године, уврстио међу 99 истакнутих жена које мењају будућност. Симболично, едиција је изашла на Међународни дан жена, што нам даје додатни подстицај да наставимо да радимо на себи, да се унапређујемо и подржавамо и тако доприносимо променама друштва набоље, навела је министарка.

Током посете Ђедовић Хандановић је, испред Владе Републике Србије, разговарала са ректором Универзитета Бокони Франческом Биларијем и генералним директором истакнуте образовне институције Рикардом Тарантом.

Према њеној оцени, Бокони је један од најутицајнијих универзитета у Европи са великим бројем различитих савремених програма, који даје широке перспективе за академски развој. Годишње на хиљаде студената из читаве Европе конкурише за упис, што говори колико је овај универзитет препознат међу студентима. Искористила сам прилику да испред Владе Србије разговарам са руководством универзитета о потенцијалном отварању Бокони катедре или програма у Србији, рекла је она.

Ђедовић Хандовић је нагласила да би отварање могућности за студирање на неком од престижних европских факултета у Србији била изузетна прилика и за студенте из региона, због културолошке и језичке блискости народа са Западног Балкана. Она је подвукла да је циљ Владе да пружи студентима прилику да студирајући у својој земљи стекну диплому неког од најпризнатијих европских факултета, међу које се свакако убраја и Бокони, додавши да Србија и Италија имају Споразум о сарадњи у области културе и образовања још од 2009. године.

Осим снажних економских и трговинских односа које гајимо са Италијом, верујемо да је важно да разговарамо о могућности укључивања италијанских факултета у наше високошколско образовање, а Влада Србије је веома заинтересована за реализацију те иницијативе, која ће имати пуну подршку, јер сматрамо да је улагање у образовање најбоља инвестиција за будућност, поручила је Ђедовић Хандановић.

Министарка је истакла и да је програмом „Скок у будућност – Србија 2027“ предвиђена изградња и БИО4 кампуса, који ће засигурно бити и регионални образовни и научни хаб. На састанку је констатовано и да постоји значајан потенцијал за сарадњу у оквиру МБА програма менаџмента Боконија, који је тренутно рангиран међу прва три у свету, према оцени Фајненшал тајмса.