Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније

Од данас јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније

01/03/2024 Off By BERB

Фото: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је јединствено тржиште рада Србије, Албаније и Северне Македоније од данас званично успостављено и додао да ће то допринети даљем економском напретку и већим инвестицијама у наш регион, као и побољшању квалитета живота грађана земаља потписница.

 

Мали је објаснио да је данас почела примена Протокола о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана и Протокола о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану. Та два протокола, подсетио је министар Мали, потписана су у јануару у Скопљу на Самиту лидера Западног Балкана.

Реч је о веома важним протоколима у оквиру иницијативе Отворени Балкан, а захваљујући чијој примени ће грађани Србије, Албаније и Северне Македоније имати могућност уласка на територију било које стране са важећим личним документом о слободном кретању и могућност запослења у све три земље без издавања радних дозвола, објаснио је Синиша Мали.

Мали је напоменуо и да ће електронске услуге за пријаву радника јединственом тржишту рада постати доступне грађанима током следеће недеље, као и да ће портали е-управе три земље бити повезани.

Од успостављања заједничког тржишта рада Србије, Албаније и Северне Македоније ће, додао је Мали, корист имати како грађани, тако и привреда региона у целини, јер се проширењем тржишта рада отварају веће пословне могућности и за појединце и за компаније.

Према његовим речима, укидањем сувишне папирологије и процедура, грађани три земље потписнице ће моћи лакше да налазе боље запослење и раде, а што ће допринети већој циркулацији и повезивању људи у региону.

Истовремено, додао је, привредни субјекти који послују у земљама потписницама, лакше ће долазити до недостајућих кадрова.

Иако Србија данас има рекордно високу запосленост од 50,5 одсто и ниску незапосленост од 9,1 одсто, веома је важно да привучемо нову радну снагу из региона, имајући у виду наше амбиције и планове обухваћене програмом „Скок у будућност – Србија 2027. Зато је ово за нас велика ствар која ће допринети решавању питања недостатка радне снаге, рекао је министар Мали.

Синиша Мали је истакао и да ће јединствено тржиште рада допринети даљем расту грађевинске индустрије, туристичког и угоститељског сектора, сектору информационо-комуникационих технологија.

Како је нагласио министар Мали, подржавамо и активности на стварању услова за слободну трговину и појачано инвестиционо улагање, а Србија је последњих година апсолутни лидер у региону Западног Балкана и обара све рекорде када је реч о привлачењу страних директних инвестиција.

У 2023. години смо привукли рекордних 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција. Такође, наша земља је прва по нивоу страних директних инвестиција на Западном Балкану и у периоду од три године имамо око 60 одсто укупних инвестиција у тај регион, навео је Мали.

Синиша Мали је подсетио да је успостављање јединственог тржишта рада резултат иницијативе „Отворени Балкан“, коју је, руководећи се политиком унапређења економске сарадње, покренуо председник Србије Александар Вучић, а управо како би се олакшало кретање људи, робе, услуга и капитала.

Смисао иницијативе „Отворени Балкан“ је од самог почетка продубљивање заједничког регионалног тржишта кроз реализацију различитих мера које ће донети, пре свега, брзе, конкретне и јасне резултате који ће бити видљиви нашим грађанима и компанијама, и које ће допринети развоју наших економија. Такође, веома је важно да кроз имплементацију иницијативе „Отворени Балкан“, створимо нове прилике за младе људе, да живе и раде у региону, да остану овде и да раде на даљем напретку наших економија, рекао је Мали.

Он је нагласио и да је успостављање јединственог тржишта рада само један од бенефита иницијативе „Отворени Балкан“, у оквиру које су, подсетио је, успостављене брзе траке на граничним прелазима ради олакшавања пословања привреди и убрзања протока роба, како камиони не би сатима чекали на границама, већ да се све потребне процедуре спроводе брзо и ефикасно.

Министар финансија је закључио да нам је данас више него икада потребна регионална сарадња у свим областима, а што ће допринети економском развоју, и даљем побољшању квалитета живота грађана..