Подршка оболелима од ретких болести и њиховим породицама

Подршка оболелима од ретких болести и њиховим породицама

26/02/2024 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

У оквиру обележавања месеца ретких болести, под слоганом „Ретки су снажни, ретки су важни“ у Шапцу је организован округли сто посвећен унапређењу здравственог стања и положаја у друштву особа са ретким болестима, а министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић истакла је да је циљ свих мера које држава спроводи унапређење квалитета живота оболелих од ретких болести и њихових породица.

„Уз подршку председника Александра Вучића ми издвајамо никада већу своту новца за лечење све већег броја ретких болести. Лечење појединих ретких болести захтева изузетно велика средства, али су она непроцењива уколико се тиме повећа квалитет живота једног детета и једне породице“, навела је Кисић.

Кисић је додала да се данас о ретким болестима више зна, више открива и више прича и да је за то заслужна и супруга председника Тамара Вучић, која је препознала значај подршке оболелима од ретких болести и њиховим породицама и покренула низ активности које су дорпинеле већој видљивости ретких болести.

Поред финансијске подршке, у оквиру Министарства за бригу о породици и демографију формирана је и Група за подршку породицама са децом оболелом од ретких болести и осталима који су оболели од ретких болести, казала је министарка Кисић.

Надам се да смо за ово кратко време демантовали многе сумње да је реч о само још једној групи и надам се да заиста јесмо подршка и та спона која је недостајала када се суочите са дијагнозом ретке болести, рекла је Кисић.

На округлом столу у Шапцу, које је организовало Удружење за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом „ЦФ Србија“, учествовали су и директорка РФЗО проф. др Сања Радојевић Шкодрић, градоначелник Шапца Александар Пајић, представници удружења.