Србија право место за улагање у биотехнологију и вештачку интелигенцију

Србија право место за улагање у биотехнологију и вештачку интелигенцију

26/02/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на Инвестиционом самиту за Западни Балкан, који у Лондону организује Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), да Србија ствара све боље пословно окружење за улагања страних инвеститора.

Брнабић је том приликом истакла да је наша земља право место за инвестирање у биотехнологију и вештачку интелигенцију, указавши на то да Србија има стручну радну снагу и да Влада више него икада улаже у образовање и путну инфраструктуру.

Председница Владе је подсетила на то да је Фајненшел тајмс објавио извештај у којем се у 10 најбољих инвестиционих места убраја шест локалних самоуправа у Србији.

Она је изразила захвалност ЕБРД-у на досадашњој сарадњи и помоћи у изградњи научно-технолошких паркова, додавши да је циљ да српску економију покрећу технологије.

Србија се у потпуности променила у последњих 10 до 12 година. Наш БДП је сада вредан скоро 70 милијарди, а очекујемо да ће до 2027. године да буде 100 милијарди евра, рекла је премијерка.

Брнабић је, говорећи о важним инфраструктурним пројектима у нашој земљи, истакла изградњу ауто-путева и брзих пруга, који треба да боље повежу регион, а самим тим створе још повољније пословно окружење.

Премијерка је подсетила на то да је Србија изградила гасни интерконектор са Бугарском како би добијала нафту и од Азербејџана и тиме додатно диверзификовала путеве снабдевања енергентима.

Она је нагласила да је важан и пројекат дигиталног повезивања, додавши да Србија заједно са ЕБРД-ом ради на томе да читава земља буде покривена брзим и поузданим интернетом, што се очекује до краја следеће године.

Председница Владе је истакла да наша земља појединачно привлачи више инвестиција него све остале земље у региону Западног Балкана, нагласивши да је Србија прошле године имала рекордан прилив директних страних инвестиција од 4,5 милијарде евра, што је више од четири пута више него пре 10 година.

Премијерка је навела да је у деценији за нама отворено 550.000 нових радних места, а до тога је дошло и захваљујући пружању помоћи стартаповима и малим и средњим предузећима.

Прошла година била је рекордна по питању издавања радних дозвола за стране држављане. Издали смо их укупно 52.000, док је тај број 2015. године био свега 6.300, рекла је Брнабић, уз напомену да се ови подаци односе на централну Србију без Аутономне Покрајине Косово и Метохија која је део територије наше земље.

Уводно обраћање имала је и председница ЕБРД-а Одил Рено-Басо, а путем видео-линка учесницима скупа обратили су се и председник Европског савета Шарл Мишел и комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји.