Чување сећања на пале борце са Кошара

Чување сећања на пале борце са Кошара

25/02/2024 Off By BERB

Фото: minrzs.gov.rs

 

Државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић и Лав Григорије Пајкић присуствовали су на планини Сувобор скупу Савеза ветерана са Кошара.

У делегацији коју су чинили ратници са Кошара, породице палих бораца и представници Министарства одбране, држави секретари су најпре обишли Музеј Другог српског устанка, цркву-брвнару Светог Ђорђа и споменик под Таковским грмом у Такову. У селу Теочину делегација је положила венце на споменик Милану Јевтовићу, погинулом борцу на Кошарама, а након тога посетила је аеродром са меморијалним комплексом операције Халијард у Прањанима.

У Војном одмаралишту Рајац државни секретари су присуствовали свечаном скупу и дружењу са ветеранима са Кошара.

Обраћајући се присутним ветеранима и породицама палих бораца Дејан Антић је рекао да Србија никада неће заборавити њихову жртву. “Зато што више од свега поштују и цене вашу жртву и допринос у одбрани Отаџбине министри Селаковић и Вучевић упутили су две високе делегације из својих министарстава да подрже ово данашње окупљање” навео је Антић.

Он је истакао и да су Кошаре за српски народ нови Термопили. “То је место на којем се бранио опстанак Србије. А ви сте браћо ратници своје борбене задатке извршили поштено и часно. Као што су их извршавали и ваши другови на Паштрику, код Ораховца, и на целој територији наше јужне покрајине. Због тога Министарство на челу са министром Селаковићем наставља да подржава оваква окупљања, али наставља и да брине о очувању сећања на наше пале хероје, на ваше пале другове. И због тога ће ове године, 24. марта, на годишњицу почетка Нато агресије, у храму Св. Василија Острошког у Нишу бити откривена јединствена Спомен крипта Новим косовским јунацима. У њој ће за вечност бити уклесана имена свих српских ратника који су положили животе на олтар Отаџбине бранећи нашу духовну и националну колевку – Косово и Метохију од 1998. до 2003. године. Позивам вас да тога дана станете уз државу као што сте то чинили у ратним временима и да у што већем броју присуствујете историјском чину откривања Спомен крипте нашим херојима” – нагласио је Дејан Антић.