Сарадња са Институтом за јавно здравље Крагујевац на унапређењу стања људских права

Сарадња са Институтом за јавно здравље Крагујевац на унапређењу стања људских права

23/02/2024 Off By BERB

Фото: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и в. д. директора Института за јавно здравље Крагујевац спец. др мед. Небојша Ранковић потписали су данас Споразум о сарадњи у циљу заједничког деловања на унапређењу стања људских права, као и превенцији и заштити од дискриминације у локалној заједници.

Сарадња ће се, како су објаснили потписници, огледати у размени идеја, знања, искуства и добре праксе у свим областима, а нарочито у области заштите људских права, свих димензија здравља, као и борбе против дискриминације. У том контексту, како је истакнуто, Споразумом представља подршку истраживању о квалитету живота LGBT особа које спроводи Институт за јавно здравље Крагујевац.

Министар Жигманов истакао је да је сарадња са институцијама у градовима и општинама, местима тамо где људи живе и остварују своја права, од изузетног значаја и има за циљ унапређење заштите менталног здравља у Србији. Овакав приступ је, како је објаснио Жигманов, у складу са законом и препорукама тела Уједињених нација које су дате Србији у циљу унапређења права у области менталног здравља.

Жигманов је додао да Министарство посебну пажњу посвећује култури људских права и осетљивим друштвеним групама, међу које свакако спадају LGBT особе, наводећи да је потребно креирати окружење у коме се ментално здравље поштује, негује и унапређује, где сви имају једнаке могућности да доживе ментално благостање и где свако може да добије здравствену заштиту која му је потребна.

Министар је нагласио да афирмација менталног здравља, као суштинске вредности, унапређење услуга и сервиса, подршка на свим нивоима, искорењивање предрасуда и дестигматизација корисника психијатријских услуга чини свет у коме живимо хуманијим и по мери човека, којем сви тежимо.

Директор Института за јавно здравље Крагујевац спец. др мед. Небојша Ранковић изразио је задовољство због сарадње са Министарством и најавио да ће истраживање о квалитету живота LGBT популације бити спроведено у току ове године.