Потписан Програм сарадње између Владе Републике Србије и Владе Републике Анголе у области културе

Потписан Програм сарадње између Владе Републике Србије и Владе Републике Анголе у области културе

23/02/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се данас са министром културе и туризма Републике Анголе Филипеом Силвином Де Пина Зауом и том приликом су потписали Програм сарадње између Владе Републике Србије и Владе Републике Анголе у области културе за период 2024-2026. године.

Министри Србије и Анголе су на састанку истакли да две државе вежу традиционално добри и пријатељски односи, који датирају још из периода Покрета несврстаних и нагласили да су две земље спремне да заједно раде на унапређењу билатералних односа у актуелном времену на укупном нивоу и посебно у области културе.

Гојковић је нагласила да је документ који је данас потписан први такав после 45 година, због чега је овај Програм сарадње посебно значајан за даљи развој културних веза и напоменула да на основу овог програма очекује интензивирање сарадње у свим областима културе и уметности – заштити културног наслеђа, књижевности, музике и уметничке игре, филмске и аудиовизуелне уметности, као и размену између установа културе и међусобну промоцију културног наслеђа.

Гојковић је истакла да је јачање сарадње у складу са традиционалном блискошћу, утемељеној још на сарадњи у Покрету несврстаних земаља и подсетила да је наша земља у то време била међу првим земљама које су успоставиле дипломатске односе са Анголом и подржавале њену антиколонијалну борбу и ослободилачки покрет. Гојковић је напоменула да заједничке вредности слободе и независности и данас вежу две земље и захвалила Анголи на подршци у међународним организацијама.

Министар културе и туризма Анголе је такође истакао да две владе имају добре пријатељске односе, као и да је јасна намера две државе да продубе односе у свим областима како би ојачали везе и побољшали сарадњу у култури. Он је захвалио на великој добродошлици српског народа и нагласио да је Програм сарадње који је данас потписан још једна потврда и важан корак у даљој сарадњи и приближавању наша два народа.

Министар Филипе Силвино Де Пина Зау је истакао да је култура полуга за боље разумевање два народа и нагласио да је важно да се у наредном периоду конкретизује сарадња у свим областима културе, укључујући размене изложби, стручњака, потом сарадња на пољу аудиовизуелних делатности, националних филмских фестивала, очувању културног наслеђа и археологије.

Два министра су се заложила за успостављање интензивније сарадње сродних установа културе и посебно развијања сарадње у области филма и успостављања манифестације Дани српског филма у Анголи, као и манифестације филма и филмских ствараоца Анголе у Србији.

Министри су нагласили и да је потврда традиционално добрих односа Србије и Анголе чињеница да у Београду постоји Улица Агостина Нета, првог председника Републике Анголе, вође ослободилачког покрета и песника, као и да је Србија током 2022. године емитовала посебну серију маркица у част стогодишњице његовог рођења, а исте године представљен је и споменик који је, уз сагласност Министарства културе, постављен у улици која носи његово име.

Истакнуто је да је важно и развијање сарадње у области сценско-музичких уметности, књижевног преводилаштва и издаваштва и сарадње националних библиотека, будући да Министарство културе Србије има конкурс за иностране издаваче на који могу да аплицирају анголски издавачи заинтересовани за превођење српских аутора и дела. На пољу заштите културног наслеђа, наглашено је да је важно јачање веза на спречавању и борби против недозвољене трговине културним добрима, имајући у виду да су обе земље потписнице Унескове Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара из 1970. године, као и заштите непокретног и нематеријалног културног наслеђа.

Гојковић је позвала Анголу да се представи и на међународној изложби „Експо 2027“ у Београду и подсетила да је Србија у великој конкуренцији успела да победи и буде домаћин ове престижне изложбе.

Гојковић је рекла и да верује да ће посета министра Анголе, која се реализује поводом 45. Међународног сајма туризма у Београду и садржајни програм посете пружити прилику и за посету неким од најзначајнијих установа културе, као што су Музеј афричке уметности и Музеј Југославије.