Унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у култури

Унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у култури

22/02/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о формирању Радне групе за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у установама културе чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, а задатак те групе биће да спроведе анализу постојећег нормативног оквира којим се уређују права, положај и плате запослених у култури, као и да надлежним министарствима и Влади сачини и поднесе иницијативу за унапређење материјалног и радно-правног положаја запослених у тој области.

У Радну групу се именују представници више министарстава – културе, финансија, за рад, борачка и социјална питања, државне управе и локалне самоуправе, као и преставници Републичког секретаријата за законодавство, Генералног секретаријата Владе, Самосталног синдиката културе Србије, Гранског синдиката културе, уметности и медија „Независност“. На предлог Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине, у то тело именују се и представници Опере Српског народног позоришта.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница како би се заштитило тржиште, односно спречиле деформације у формирању цене брашна. Овим документом прописане су цене за брашно тип Т-400 глатко, у паковању до једног килограма, као и цене за брашно тип Т-500 у истом паковању.

На седници је донето и Решење о давању сагласности на Одлуку о прихватању споразума о братимљењу и успостављању сарадње између општине Гаџин Хан, Република Србија и општине Братунац, Република Српска, Босна и Херцеговина. Сарадња ове две општине се успоставља у областима од заједничког интереса, пре свега у привредним, научним, културним, спортским и васпитно-образовним областима.