Подршка Владе Француске дигитализацији средњенапонске дистрибутивне мреже

Подршка Владе Француске дигитализацији средњенапонске дистрибутивне мреже

22/02/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са представницима француске компаније „Шнајдер Електрик“ (Schneider Electric) о пројекту дигитализације средњенапонске дистрибутивне мреже коју реализује „Електродистрибуција Србије“, уз финансијску и техничку подршку Владе Француске.

„Француска компанија „Шнајдер Електрик“ је дугогодишњи партнер Србије, и један од светских лидера у дигиталној трансформацији, са којим радимо на модернизацији средњенапонске дистрибутивне мреже. Пројекат вредности више од 140 милиона евра унапредиће поузданост снабдевања електричном енергијом за наше грађане и привреду и значајно ће смањити губитке на мрежи. Пројекат који се реализује са „Електродистрибуцијом Србије“ започео је у јануару ове годину и у току је испорука опреме, софтвера и услуга”, рекла је она.

Министарка је истакла да је Шнајдер средином прошле године у Новом Саду отворио истраживачки центар који је важан спој српског и француског знања и искуства. „То је посебно важно јер ће софтвери који се производе у Србији од стране „Шнајдер електрика” моћи да буду имплементирани у нашу енергетску мрежу“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је додала да компанија „Шнајдер Електрик“ запошљава више од 1.000 висококвалификованих људи у нашој земљи и да велику пажњу посвећује едукацији и развоју талената.

„Како су ме информисали представници компаније, у овој годину ће запослити нових 150 људи, махом инжењерске струке и то у развојном центру у Новом Саду и канцеларији у Београду. Имајући у виду да су занимања програмера, инжењера и IT- стручњака најтраженија, Шнајдер електрик је пре више од деценије основао „Центар за младе таленте” која даје подршку ученицима основних и средњих школа у развијању теоријских и практичних знања из математике и програмирања. Готово 10.000 полазника се едуковало кроз овај програм, што је веома позитиван пример друштво-одговорног пословања и за друге компаније”, рекла је она.

Министарка је подсетила да држава реализује највећа улагања у дистрибутивну мрежу у последњих неколико деценија.

„Прошле године смо започели највећа улагања у дистрибутивни систем у последњих неколико деценија и издвојили више од 180 милиона евра како бисмо обезбедили поузданије и квалитетније снабдевање електричном енергијом. Смањење губитака на мрежи је један од наших приоритета с обзиром да губици тренутно износе око 11 одсто годишње, што је висок ниво у поређењу са европским просеком. Уз подршку Европске уније, започели смо увођење паметних бројила која ће омогућити даљинско очитавање потрошње, брже отклањање кварова и очување животне средине“, рекла је министарка.