Отворен Међународни сајам туризма у Београду

Отворен Међународни сајам туризма у Београду

21/02/2024 Off By BERB

Извор: srbija.gov.rs/Фото: Танјуг/Немања Јовановић

 

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је наша земља у 2023. години била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, и то од 79 одсто.

Вучић је на отварању 45. међународног сајма туризма у Београду истакао да ово показује барометар Светске туристичке организације, и додао да је девизни прилив од туризма у 2023. години износио рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више у поређењу са 2019. годином.

Он је навео да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година.

Такође, како је додао, Србија је 2023. године повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. Ове године је, иако је тек почетак, евидентиран раст укупних долазака за око три одсто, док је број ноћења за чак 19 одсто већи у односу на исти период лане.

Председник је нагласио да је доста тога урађено и направљено, али да то није довољно, и поручио да ће Београд бити носилац развоја земље захваљујући изложби Еxпо 2027, али ће се развијати и све остале наше туристичке дестинације – од бања, планинских центара, до нових винских тура и дестинација.

Представићемо земљу као место иновација, савремених технологија и једног од лидера у вештачкој интелигенцији, свакако барем у нивоу земаља наше величине и економске снаге, објаснио је он.

Мораћемо да оснажимо нашу понуду и у сфери културе, навео је Вучић и додао да се то оснаживање историјско-културне понуде не односи само на Београд, већ и на Лебане, Царичин град, Каблар, Зајечар, Костолац, Ниш, путеве римских императора и друго.

Он је прецизирао да је на овогодишњем сајму присутно приближно 400 излагача из 27 земаља, док је држава партнер Грчка, омиљена дестинација за српске туристе.

Међународни сајам туризма, 45. по реду, отворен је у присуству министарке туризма Грчке Олге Кефалогиани, а свечаном отварању присуствовали су и министар туризма и омладине Хусеин Мемић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка правде Маја Поповић, министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и други.

На сајму, који се сутра отвара за посетиоце, први пут ће наступити Камбоџа, Еквадор, Света Луција и Либија.

Паралелно са овом манифестацијом, у халама 2А и 2Ц, одвијаће се и 19. међународни сајам хотелско-угоститељске опреме „Хорека“, под слоганом „Послужите се“.

У павиљону Националне туристичке организације Грчке биће присутни излагачи из целе земље, од регионалних представника, туристичких организација из најпопуларнијих грчких дестинација до професионалних удружења.

Србија ће своје туристичке адуте представити у Хали 4 Београдског сајма кроз наступе Туристичке организације Србије, Туристичке организације Београда, Туристичке организације Војводине, као и многобројних регионалних и локалних туристичких организација из свих делова земље.