Peticija protiv proterivanja Elene Koposove

Peticija protiv proterivanja Elene Koposove

21/02/2024 Off By BERB

Obaveštavamo Vas da smo 19. februara preko platforme peticije.onlajn objavili peticiju “NE proterivanju Elene Koposove” ( https://www.peticije.online/ne_proterivanju_elene_koposove), koja je za prvih 24 sata prikupila preko 300 potpisa.

Rusko demokratsko društvo

***

Obaveštavam vas da smo 19 februara preko platforme peticije.onlajn
objavili peticiju “NE proterivanju Elene Koposove”
(https://www.peticije.online/ne_proterivanju_elene_koposove), koja je
za prvih 24 sata prikupila preko 300 potpisa. Dole je tekst peticije.
Bićemo zahvalni na objavljivanju teksta, s obzirom da se radi o
budućnosti čitave jedne porodice sa dvoje maloletne dece.

S poštovanjem,

Rusko demokratsko društvo

***

NE proterivanju Elene Koposove!

Mi, građani Srbije, zahtevamo ukidanje rešenja kojima se iz Srbije proteruje državljanka Rusije Elena Koposova.

Književna prevoditeljka Elena Koposova se sa svojim mužem Jevgenijen Muškinom i dvojicom sinova, Đorđem (6) i Mihailom (14) nastanila u Sopotu od 2019. godine. Najveći deo porodične ušteđevine uložili su u kupovinu i izgradnju porodične kuće, deo koje treba da postane hotel.

Porodica je naučila srpski jezik, izuzetno dobro se integrisala u lokalnu zajednicu, poštovana je i ima jako dobar ugled kod svih svojih komšija. Deca pohađaju obrazovne ustanove u kraju, uživaju u srećnom
detinjstvu sa svojim drugarima i učiteljima i ne vide svoju budućnost van Srbije.

Dana 2. februara 2024, Elena je iznenada primila dva rešenja MUP-a, kojima joj se ukida boravak i nalaže joj se da napusti Srbiju u roku od 30 dana. Jedino obrazloženje dotičnih rešenja je da Elena navodno predstavlja „neprihvatljiv rizik“ po bezbednost Srbije.

Kako u rešenjima uopšte nije objašnjena priroda navodnog „neprihvatljivog rizika“, jedino objašnjenje je da se taj „rizik“ sastoji u tome da je Elena 5. marta 2022. godine potpisala javno obraćanje članova ruske dijaspore kojim se osuđuje ruska vojna operacija protiv Ukrajine.

Bez obzira na različite stavove koji postoje u srpskom društvu u pogledu dešavanja u Ukrajini, JEDNOKRATNO javno izražavanje mišljenja o određenim svetskim dešavanjima NE MOŽE da ugrožava bezbednost Srbije. U svakom slučaju, proterivanje majke dvoje dece, koja nije prekršila nijedan zakon Srbije i odlično se uklopila u srpsko društvo jeste previše drastična i prekomerna reakcija na bezazlen čin potpisivanja jednog obraćanja. Rešenje koje nalaže takvo proterivanje može se jedino smatrati kao skandalozno i sramotno.

Mi, građani Srbije, smatramo da naša zemlja mora da bude otvorena za sve poštene ljude, koji poštuju naše zakone i običaje, bez obzira na njihova politička ubeđenja.

Elena i njena porodica su dobrodošli u Srbiju. Tu je njihov novi dom i tu treba da ostanu.

Oštro osuđujemo pokušaj proterivanja Elene Koposove kao nezakonit, prekomeran i nepravičan, zahtevamo da se dotična rešenja smesta ukinu, te da se Eleni potvrdi njeno pravo na boravak u Srbiji.