Проглашење „независности Косова“ једностран и нелегалaн акт

Проглашење „независности Косова“ једностран и нелегалaн акт

17/02/2024 Off By BERB

Фото: mfa.gov.rs

 

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је да је 17. фебруар дан када је срушен међународно-правни поредак, питајући се, при том, шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова.

„Шта слави Приштина и на чему им честитају државе које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова, коју је Народна скупштина Србије прогласила правно ништавном?

Данашњи дан, 17. фебруар, је дан када је срушен међународно-правни поредак и када је озваничена политика двоструких стандарда у тумачењу принципа заштите територијалног интегритета међународно признатих држава, чланица Уједињених нација.

То је покушај легализације вишевековног етничког чишћења српског народа, чија је држава створена на Косову и Метохији.

Тога је свесно и 109 држава од укупно 193 чланице УН-а, које нису признале овај једнострани и нелегални акт.

Уз огромну подршку западних великих сила, злоупотребљавајући и религијски муслимански фактор, Приштина није успела за ових 16 година да добије међународно признање, нити ће га добити.

Уместо честитки, требало би да их буде срамота да подржавају режим у Приштини, који и даље убија један слободарски и јуначки народ у срцу Европе.

Србија је опредељена за мир и дијалог, али никада неће признати једнострано проглашену независност тзв. Косова, бранећи тиме и основне принципе међународног права.

Истовремено, као што ми поштујемо територијални интегритет свих земаља на свету, очекујемо да сви поштују и територијални интегритет Србије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.”