Ђедовић Хандановић честитала Дан државности Републике Србије

Ђедовић Хандановић честитала Дан државности Републике Србије

15/02/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић честитала је данас грађанима Дан државности Републике Србије.

„На Сретење сваке године присећамо се почетка Карађорђеве буне за ослобађање Србије од Турака, без које не би било могуће стварање модерне српске државе. Његова одлучност и храброст персонификују вишевековну тежњу нашег народа за слободом коју љубоморно чувамо до данашњих дана. Надахнута идејама француске револуције и просветитељства, како је приметио чувени немачки историчар Леополд Ранке, Српска револуција била је део мозаика ондашњих тежњи европских народа за слободом, али и најважнији инспиратор ослобођења балканских народа.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу усвојен је један од најсавременијих европских устава тадашњег времена, како се говорило „француски расадник у турској шуми“, којим су гарантована права и слободе свим грађанима у Кнежевини Србији, уз укидање феудализма. Треба да будемо поносни на нашу слободарску традицију али и да негујемо идеје Ђорђа Петровића, Милоша Обреновића, Димитрија Давидовића и свих других који су уградили вредности слободе и уставности у наш историјски идентитет. Наша обавеза је да градимо бољу будућност за наше грађане, да чувамо нашу слободу и нашу државу, да је градимо и развијамо, да будемо уједињени и храбри као што су то наши преци били. Честитам свим грађанима Дан државности наше земље. Живела Србија!”, рекла је Ђедовић Хандановић.