Србија препознаје незаменљиву улогу жена у унапређењу науке

Србија препознаје незаменљиву улогу жена у унапређењу науке

11/02/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседница Владе, председница Координационог тела за родну равноправност и министарка културе Маја Гојковић истакла је, поводом Међународног дана жена и девојака у науци, да Србија препознаје незаменљиву улогу коју жене имају у унапређењу научних сазнања, подстицању иновација и покретању напретка у нашем друштву.

 

Она је поручила да је ово је дан који не само да признаје невероватан допринос жена у области науке, већ служи и као инспирација за нове генерације младих девојака које теже да разбију баријере и предрасуде у домену науке, додавши да је зато важно да учинимо све да омогућимо једнаке услове и за жене у науци, да допринесемо да буду видљиве и добију признања која заслужују.

Гојковић је указала да данас када обележавамо овај важан дан, уједно славимо достигнућа жена широм света и одајемо почаст изузетним доприносима наших научниица које су оставиле неизбрисив траг у науци и академској заједници.

Према њеним речима, важно је да поново потврдимо нашу посвећеност креирању друштва у коме девојчице и жене у Србији могу да остваре своје снове у науци без предрасуда. Зато је неопходно да негујемо њихове таленте и пружимо им ресурсе и подршку који су им потребни да напредују у науци, нагласила је Гојковић.

Гојковић је истакла да ће Република Србија наставити да инвестира у образовне програме, менторске иницијативе и могућности за развој каријере који подстичу радозналост, негују таленат и промовишу различитост у науци.

Наука је универзални језик који нема граница и не познаје пол, а кроз овај дан желим да истакнемо важност подршке и подстицања девојчица да се упусте у свет науке и технологије и зато је моја порука девојкама и младим женама да не одустају од својих циљева и да их не обесхрабре стереотипне поруке о постојању мушких и женских занимања, поручила је Гојковић.