Ministar Vučević otvorio peti Sajam zavičaja na Novosadskom sajmu

Ministar Vučević otvorio peti Sajam zavičaja na Novosadskom sajmu

11/02/2024 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio je danas peti Sajam zavičaja u Hali „Master“ na Novosadskom sajmu.

Cilj Sajma zavičaja jeste da okupi, poveže i ojača zajednički rad institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona, ali i da promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom sveta, koji čuvaju tradiciju od zaborava.

Otvarajući peti Sajam zavičaja, ministar Vučević naglasio je da je danas Srbija jača nego što je bila, da se pod rukovodstvom Aleksandra Vučića ne stidi svog naroda, ma gde god da živi, da se ne stidi ni naše istorije, ali da se bori za našu sadašnjost i pre svega za budućnost naše dece.

– To je ona kvalitativna razlika u odnosu na period kada smo ćutali jedni o drugima, okretali glavu u stranu, zaboravljali. Ubeđivali su nas da treba da se stidimo, jer ako nešto kažemo o tome ko smo i šta smo, odmah će nam se nešto staviti na teret ili će nam se zameriti. Danas sviće neka nova zora, budi se neko novo vreme, dolaze neke nove generacije, rađaju se neka nova volja i nada da će srpski narod, bez obzira gde živi, bez obzira kakve su administrativne barijere, granice, linije, čuvati i negovati svoju tradiciju i kulturu, pričati istim jezikom, verovati u Boga i biti ponosan na ono što jeste. I time neće ugroziti i ugrožavati bilo koga, ali neće dati ni da nas bilo ko potire, briše ili zaboravlja. A taj zaborav je gori od fizičke smrti i taj zaborav je najčešće dolazio od nas samih, od našeg naroda i od naše države. Ali verujem da je to vreme daleko iza nas i da danas duvaju neki bolji vetrovi. Da je danas čistije nebo nad Srbijom i svakako bezbednije – poručio je ministar odbrane.

On je dodao da će se potruditi da se na narednom Sajmu zavičaja još dalje i glasnije čuje srpski jezik i da toga ne treba da se stidimo.

– Proglašavam svečano otvorenim peti Sajam zavičaja, a zavičaj nam je svuda gde pričamo našim jezikom i pišemo našim pismom i srpski razmišljamo. Završavam ovaj govor možda najlepšim stihom iz naše divne himne – Sloga biće poraz vragu! Živela Srbija – rekao je ministar Vučević.

Obraćajući se medijima, ministar odbrane istakao je da manifestacija pokazuje da identitetska pitanja, kultura i zajedništvo ne mogu da budu sputani nekim administrativnim merama i barijerama i da ne može da nam bude zabranjeno da pričamo istim jezikom, da imamo istu kulturu, veru i tradiciju.

– Novi Sad i Vojvodina su prirodno mesto za ovakav događaj, jer je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije, gde su ljudi dolazili iz različitih krajeva i donosili sa sobom specifičnosti naše ukupne kulture. Drago mi je da je Novi Sad domaćin za sve naše sunarodnike iz Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, sa raspetog i mučenog Kosova i Metohije, iz Hrvatske i Crne Gore, ali i iz Mađarske i Rumunije – rekao je ministar Vučević i dodao da time nikoga ne osporavamo, nego samo poštujemo sebe i poštujemo druge, čuvamo naš zajednički identitet i kulturu i to ne mogu da nam zabrane.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković istakao je da je u ratnim vihorima u Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju došao naš narod s prostora bivše Jugoslavije i da su im tamo oduzimali imovinu, živote najmilijih, proterivali ih i uzimali sve što su oni i njihovi preci čitavog života sticali. Međutim, navodi ministar Selaković, jednu stvar narod nije dao da mu se uzme – srpski nacionalni identitet, koji se danas neguje, ali neguju se i lokalne, zavičajne različitosti, one koje čine srpsku kulturu.

Prisutnima su se obratili direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji su poželeli svima dobrodošlicu na već tradicionalni Sajam zavičaja i poručili da Srbija treba da nastavi da čuva tradiciju i da pokazuje brigu o svim Srbima, gde god da žive.

Organizator manifestacije je Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, uz podršku Pokrajinske vlade.