Отворена Српска допунска школа у Прагу

Отворена Српска допунска школа у Прагу

10/02/2024 Off By BERB

Фото: Томица Булатовић

 

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић свечано је данас у Прагу отворио Српску допунску школу “Јелена Анжујска” коју похађа 56 ученика.

У циљу очувања језика покренуо сам акцију донирања буквара и лектира ученицима српских допунских школа широм света. До сада смо поделили неколико хиљада књига, поручио је министар Милићевић и истакао да као народ морамо бити јединствени где год живели. Један од најважнијих аспеката мог рада јесте подршка нашим удружењима и организацијама широм света, а посебно онима које се труде да очувају српски језик и културу, додао је Милићевић.

Министар је подсетио да ова акција донирања књига симболично има везе и са именом које с поносом носи школа у Прагу.

Својом хуманошћу и просветитељском мисијом Јелена Анжујска је задужила српски народ. Основала је прву женску школу у тадашњој Србији. Организовала је преписивање књига на двору и тако произведене књиге је касније поклањала деци широм српских земаља. Баш као што и ми поклањамо књиге нашој деци широм света. Такође, у свом двору је имала и чувено књигохранилиште, то јест библиотеку. А ми данас књигама опремамо српске библиотеке у дијаспори, којих има око 500 ван наше матице, истакао је министар у обраћању на отварању школе у Прагу.

Церемонији отварања присуствовали су и амбасадор Републике Србије у Прагу Берислав Векић, представници свештенства, наставници и родитељи ученика. Најављено је отварање још једне српске допунске школе у Чешкој и то у граду Брно.