Prvi padobranski skokovi vojnika na služenju vojnog roka

Prvi padobranski skokovi vojnika na služenju vojnog roka

09/02/2024 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Vojnici generacije „septembar 2023“ koji drugi deo vojnog roka služe u 63. padobranskoj brigadi Vojske Srbije uspešno su izveli svoje prve padobranske skokove.


Reč je o završnom delu osnovne padobranske obuke vojnika, koji obuhvata skokove radi upoznavanja padobrana i njegovih manevarskih sposobnosti, skokove sa otvaranjem rezervnog padobrana, kao i one sa ličnim naoružanjem i opremom i u noćnim uslovima.

Skokovi su realizovani iz helikoptera Mi-17 u rejonu vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, uz upotrebu desantnih padobrana koji omogućavaju manevrisanje radi izbegavanja prepreka i prizemljenja na željenu desantnu prostoriju.

Da bi došli do ovog dela obučavanja, vojnici su prethodno morali da prođu individualno osposobljavanje u centrima Komande za obuku i potom, u 63. padobranskoj brigadi, sadržaje iz taktike specijalnih dejstava, vatrenu obuku i zemaljski deo padobranske obuke. Za to vreme su stekli osnovna vojnička znanja, naučili da rukuju savremenim naoružanjem i opremom i savladali tehnike izvršenja padobranskog skoka i procedure u prinudnim situacijama.

Uspešnim završetkom padobranske obuke vojnici su stekli zvanje „padobranac“, a time i mogućnost da po završetku vojnog roka postanu profesionalni pripadnici ove elitne jedinice Vojske Srbije, za šta vlada veliko interesovanje.