Договорено да Музеј аутомобила постане засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике

Договорено да Музеј аутомобила постане засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике

09/02/2024 Off By BERB

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић одржала је данас састанак са директором Музеја аутомобила Београд Богданом Петковићем и наследницима, као и директором Музеја науке и технике Зораном Левићем.

 

На састанку је договорено да Музеј аутомобила постане засебан музеј у оквиру Музеја науке и технике, као матичног музеја за очување научнотехничких културних добара. У циљу реализације овог договора, следеће седмице Министарство културе, Музеј аутомобила и Музеј науке и технике потписаће споразум.

Министарство културе је на себе преузело обавезу да финансира делатност Музеја аутомобила, а министар културе и директори Музеја аутомобила и Музеја науке и технике у блиској сарадњи радиће на изналаску најбољег решења за обједињени смештај збирке Братислава Петковића, као и остале музејске грађе, чији попис је у току.

Како је жеља директора Музеја и чланова породице Петковић да Музеј буде у надлежности Републике Србије, Министарство културе предложиће Влади Републике Србије након потписивања уговора такву одлуку.

Министарство културе са два музеја улаже напоре у циљу проналажења решења за трајни излагачки простор за очување и излагање очима јавности ове вредне и значајне збирке.

Музеј науке и технике, након достављеног пописа, издаће и решење о утврђивању збирке за културно добро.