Конституисане Комисија и Поткомисија за капиталне инвестиције

Конституисане Комисија и Поткомисија за капиталне инвестиције

08/02/2024 Off By BERB

Фото: srbija.gov.rs

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас конститутивној седници Комисије и Поткомисије за капиталне инвестиције на којој је усвојена листа пројектних идеја које ће бити предложене за финасирање из средстава Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

На седници је усвојено осам предлога који доприносе реформама у области енергетике, одрживе енергије, инфраструктурних пројеката, пре свега железничке инфраструктуре, као и заштите животне средине, а који ће допринети одрживом унапређењу српске привреде.

Преложене инвестиције односе се на ревитализацију и доградњу четвртог агрегата ХЕ Потпећ, на интеграцију соларно-термалног постројења у систем даљинског грејања Новог Сада, широкопојасну мрежу у руралним деловима, изградњу и опремање БИО 4 кампуса, магистрални гасовод Ниш – Велика Плана – Батајница – Хоргош са компресорским станицама, на затварање и санацију општинских несанитарних депонија и изградњу рециклажних дворишта у региону Нови Сад, на затварање и санација несанитарних депонија у градовима-општинама шест регионалних центара за управљање отпадом и на убрзање развоја железнице на Балкану кроз комерцијализацију.

Како је наведено, од изузетног значаја је ефикасна реализација ових пројеката, имајући у виду да они представљају важну компоненту развоја домаће привреде.

За праћење и реализацију ових пројеката биће задужени Министарство финансија и Министарство за европске интеграције, у сарадњи са другим надлежним институцијама Владе Србије.

Комисија и Поткомисија основане су у складу са новом Уредбом о капиталним пројектима, чија је примена почела у новембру 2023. године, чиме је настављен рад на реформи управљања јавним инвестициjама.