Јачање техничких и људских капацитета Тржишне инспекције

Јачање техничких и људских капацитета Тржишне инспекције

08/02/2024 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас након доделе кључева нових аутомобила за Тржишну инспекцију да је обезбеђено 37 нових аутомобила који ће омогућити да инспектори буту присутнији на терену целе Србије и ефикаснији у борби против сиве економије и заштите права потрошача.

Министaр је подсетио да је на почетку мандата обећао снажну подршку у јачању техничких и људских капацитета Тржишне инспекције, а како би ова служба била ефикаснија у раду са циљем стварања једнаких услова за пословање за све. Он је додао да је срећан што види да ће инспектори радити у бољим условима, а ово је само показатељ о бризи коју Министарство трговине има према овом инспекцијском органу, а чија је основна функција да буде носилац у борби против сиве економије. Сваки уложени динар у инспекцију вишеструко се враћа кроз буџетске приходе. Ово је само почетак оваквог улагања јер је за ову годину планирана набавка још око 30 моторних возила, а све са циљема обезбеђивања бржег и ефикаснијег реаговања на изазове у области трговине и заштите потрошача широм земље, изјавио је Момировић.

Момировић је истакао да брига о овом инспекцијском органу не подразумева само улагање у техничку опремљеност, већ основни правац јачања Тржишне инспекције представља заправо „инвестицију“ у људске капацитете и додао „одлучни смо да обезбедимо адекватне ресурсе и подршку за рад наших инспекцијских органа како бисмо осигурали поштовање прописа и заштитили интересе наших грађана и привреде“.

На основу конкурса започетог у 2023. години, а окончаног почетком ове године у радни однос примљено је 24 нових инспектора, а су планирана и даља запошљавања због све обимнијег и комплекснијег посла који Тржишна инспекција спроводи нарочито са аспекта усаглашености и безбедности производа, сузбијања трговине кривотвореним производима, а што су и трендови који прате европску регулативу и европска тржишта, рекао је Момировић.