Потписан Анекс колективног уговора за „Србија Зиђин копер”

Потписан Анекс колективног уговора за „Србија Зиђин копер”

05/02/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовали су данас потписивању Анекса колективног уговора између представника Србија Зиђин Копер и репрезентативних синдиката у тој компанији.

„Једну компанију не чине само багери, камиони и механизација већ људи и драго ми је што сам данас присуствовала потписивању Анекса колективног уговора између представника Србија Зиђин Копера и репрезентативних синдиката у тој компанији. Плате близу 6.200 запослених у Србија Зиђин Копер и пре договореног повећања биле су око 45 одсто веће од просека у Србији, а са новом ценом основна зарада запослених у компанији просечна нето плата износиће око 144.000 динара. Зиђин има велике амбиције кад је реч о повећању производње, посебно са реконструисаном топионицом, али је једнако важно да то све прате и зараде, адекватан систем награђивања и безбедност на раду. Снага енергетских и рударских предузећа је пре свега у њиховим запосленима, чије знање, искуство и енергија су права покретачка снага компанија“, рекла је министарка Ђедовић Хандановић.

Како је нагласила, додатно повећање цене рада резултат је и доброг пословања компаније, али и социјалног дијалога, односно споразума између послодаваца и синдиката, који је постигнут после два месеца преговора, у којима су посредовали и представници Министарства рударства и енергетике и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Додала је да ће као резултат нових услова у колективном уговору бити повећане и уплате Србија Зиђин Копера у државни буџет по основу пореза и доприноса на зараде, које би у 2024. години требао да износе око 6,4 милијарди динара.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је од успостављања стратешког партнерства у некадашњем РТБ Бору Зиђин инвестирао око 2,6 милијарди долара. Такође, компанија је међу прва три извозника у Србији, а на име разних пореза и накнада уплатила је близу 500 милиона долара у буџет.

Анекс колективног уговора испред компаније Србија Зиђин Копер потписао је генерални директор Ћу Гуоџу који је навео да компанија осим редовних зарада запосленима исплаћује и друга примања, као што су отпремнина при одласку у пензију, разне награде и солидарна помоћ. Такође, додао је, уведени су и исплаћују се месечни и годишњи бонус, награде за редовност на послу, допринос безбедности и заштити животне средине итд. Многа права запослених у Србија Зиђин Копер, како је нагласио генерални директор, уређена су знатно повољније него што је то предвиђено Законом о раду.

Генерални директор Србија Зиђин Копер Ћу Гуоџу истакао је да је од преузимања власништва у некадашњем РТБ-у Бор, Србија Зиђин Копер дала кумулативни допринос друштвеној заједници у Србији од 845 милиона долара. Због тога се, како је навео, компанија сврстава у ред привредника који су имали највеће уплате по основу пореза и накнада и реализовала 211 донација и за побољшање здравствене заштите, саобраћајне инфраструктуре, образовања, спорта, традиционалне уметности, забавних садржаја за децу и осталог у Србији издвојила преко шест милиона америчких долара.