Почела кампања „Унапреди родну равноправност”

Почела кампања „Унапреди родну равноправност”

05/02/2024 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигмнаов присуствовао је данас у Ужицу почетку кампање „Унапреди родну равноправност“, коју Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог спроводи у сарадњи са Немачком развојном сарадњом (ГИЗ), у оквиру пројекта „Подршка социјалном укључивању у Србији“.

Према Закону о родној равноправности, сви органи јавне власти, послодавци који запошљавају више од 50 радника, синдикати, политичке странке и тела за родну равноправност – обавезни су да Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог доставе Годишњи извештај о родној равноправности. Циљ кампање је да све њих подсетимо на ову обавезу и пружимо им смернице за припремање извештаја.

Министар је нагласио да се кампања „Унапреди родну равноправност“ спроводи у циљу подизања свести о важности родне равноправности у нашем друштву. Министар је изразио задовољство што кампању започињемо баш у Ужицу, граду који је, како је рекао, у претходним годинама учинио значајне кораке ради унапређења родне равноправности на локалном нивоу и реализовао бројне пројекте.

Како је навео, већина органа јавне власти и предузетника, политичких организација и синдикалних организација у Републици Србији током 2021. и 2022. године није испунила своје законске обавезе и није доставила своје извештаје о остваривању родне равноправности, додајући да је то разлог због кога смо сматрали да је од изузетне важности спровести широку кампању ради информисања јавности и свих надлежних субјеката о обавезама које проистичу из примене Закона о родној равноправности.

Министар Жигманов је подвукао да је постизање родне равноправности једно од темељних начела људских права и представља принцип једнаких могућности за мушкарце и жене у остваривању људских права у свим сферама друштвеног и приватног живота.

Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић нагласила је да годинама уназад Ужице ради на унапређивању родне равноправности и да су у Градској управи Ужице на више од 40 одсто руководећих позиција жене, као и у великом броју јавних предузећа.


Роберт Бу, вођа компоненте пројекта Немачке развојне сарадње „Подршка социјалном укључивању у Србији” најавио је да ће Пројекат у будућности подржати Министарство у креирању дигиталног решења за извештавање по Закону.

На данашњој инфо-сесији представљене су обавезе које обвезници треба да испуне, подзаконска акта којима се ближе одређује начин извештавања, као и Смернице за примену поменутог закона. Поред Ужица, инфо-сесије у оквиру кампање „Унапреди родну равноправност“ биће реализоване и у Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Београду.