Превентивни програми кључни за заштиту деце од насиља

Превентивни програми кључни за заштиту деце од насиља

03/02/2024 Off By BERB

Фото: Министарство просвете

 

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић састала се данас у Пријепољу са директорима основних и средњих школа и предшколске установе са којима је разговарала о превенцији насиља, функционисању установа и организацији образовно-васпитног рада.

Министарка је директорима поручила да је веома важно да чује њихово мишљење о свим важним темама, истакнувши да је заједнички циљ и сврха деловања добробит деце и ученика.

Она је подсетила да је Министарство просвете, када је у питању област заштите од насиља, паралелно радило на унапређивању законске и подзаконске регулативе у области заштите од насиља и јачању васпитне улоге установа, кроз развијање и реализацију превентивних програма.

Ђукић Дејановић је додала да, у оквиру реализације активности Радне групе за подршку менталном здрављу и сигурности младих Владе Републике Србије, Министарство просвете, Институт за ментално здравље и Завод за унапређивање образовања и васпитања (ЗУОВ) организују обуку просветних саветника „Унапређивање компетенција запослених у систему образовања у области заштите менталног здравља младих“.

„Ово је обука којом се јачају сопствени капацитети, али и капацитети школа. Тим програмом саветници ће наставити да обучавају запослене у школама како би благовремено препознали и реаговали на одређену ситуацију“, истала је она и поручила да ће бити настављени започети пројекти и програми у образовању, као и досадашња добра сарадња.