UO galerije “Sava Šumanović” u Šidu izbacuje penzionerku na ulicu

UO galerije “Sava Šumanović” u Šidu izbacuje penzionerku na ulicu

31/01/2024 Off By BERB

Mirjana Raković (69) već 40 godina održava galeriju i spomen kuću Save Šumanovića u Šidu, za šta nije dobijala novčanu naknadu, već joj je Opština Šid zauzvrat davala da živi u pomoćnom objektu pored galerije. 

 

Krajem prošle godine, Upravni odbor galerije obavestio ju je da joj neće produžiti Sporazum o korišćenju pomoćnog objekta, koji je inače u vlasništvu Opštine Šid, te da mora u roku od 30 dana da napusti svoj dom. Pre pet dana su iz galerije potvrdili da će u sredu u 12 časova doći kako bi ,,izvršili primopredaju“, to jest isterali Mirjanu na ulicu.

U odgovoru na Mirjaninu molbu za stambenu podršku (tj. na preseljenje u neki drugi objekat u vlasništvu opštine), iz opštine kažu kako ,,Opština Šid u javnoj svojini ne poseduje objekte koji bi rešili Vaše stambeno pitanje, PRVENSTVENO iz razloga što je STAV opštine da svu svoju nepokretnu imovinu koja može biti predmet otuđenja stavlja na PRODAJU I NEMA PLAN REŠAVANJA PITANJA STAMBENE PODRŠKE“.

Prema članu 116. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada jedinice lokalne samouprave (u ovom slučaju opština) imaju OBAVEZU pružanja stambene podrške osobama koje nisu u stanju da sebi samostalno obezbede krov nad glavom i DUŽNI su da obezbede sredstva za finansiranje stambene podrške.

Prema članu 115. istog zakona, opština je takođe DUŽNA da ima  lokalnu stambenu strategiju kojom bi se precizirao način ostvarivanja stambene podrške socijalno ugroženima.

A stambena strategija Opštine Šid je izgleda da rasprodaju svu otuđivu imovinu koja je u javnom vlasništvu i prepuste galeriji da upravljaju javnom imovinom i odlučuju o Mirjaninoj sudbini.

Kao razlog za to što izbacuju staricu na ulicu, iz galerije kažu da će se pomoćni objekat u kome Mirjana živi ubuduće ,,u skladu sa novom organizacijom poslovanja, predmetni prostor koristiti za realizaciju kulturnih delatnosti“.

O pravom razlogu se može samo spekulisati, ali činjenica je da ova odluka dolazi nakon što je Mirjana, koja od primanja ima samo 24 000 dinara mesečno, pokušala da izdejstvuje promenu obračuna utroška električne energije iz ,,komercijalne“ u ,,garantovanu“ (koju plaćaju domaćinstva i fizička lica).

Upravni odbor galerije ,,Sava Šumanović“ predstavlja svoje delanje ovde kao nešto što je ,,u svrhu šire društvene zajednice“.

Smatramo da je ovakvo postupanje upravnog odbora galerije ,,Sava Šumanović“ i Opštine Šid sraman i destruktivan po život Mirjane Raković i zahtevamo da joj se produži boravak u pomoćnom objektu galerije ili pronađe alternativni smeštaj!

NIKO BEZ DOMA!