Војска Србије унапредила своје оперативне способности

Војска Србије унапредила своје оперативне способности

30/01/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србија

 

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић присуствовали су данас у касарни Топчидер статичком приказу средства наоружања и војне опреме Војске Србије.

Обиласку су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, председник Републике Српске Милорад Додик, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и други припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Вучић је том приликом истакао да је Војска Србије одржала и унапредила своје оперативне способности у претходних годину дана.

Он је рекао да у иностранству постоји велико интересовање за најмодернију верзију српског оклопног транспортера лазар-3 и да је наручена производња 80 „лазара”, 112 „милоша”, као и да се очекује да стигне важан систем из Руске Федерације који служи за електронско ометање.

Председник је изразио уверење да ће до краја године Војска Србије моћи да набави велику количину дронова-камиказа, који ће бити домаће производње, што ће представљати велику предност Србије у односу на окружење.

Према његовим речима, набавка новог оружја захтева нове војнике и обуку, те ће сада Војска Србије у оквиру оклопних јединица имати и нове јединице које ће управљати дроновима.

Вучић је најавио да ће држава финансијски помоћи „Петолетки” да осавремени своју линију за наменску индустрију и уједно оценио да треба да се убрза производња новог топа од 30 милиметара јер би то било важно за даљински управљану борбену станицу, али и за опремање „малог милоша”.

Вучевић је рекао да Војску Србије очекује много задатака у 2024. години, као и да верује да ће она бити понос свих грађана, гарант безбедности и очувања суверенитета и независности.

Искористили смо данашњи скуп да прикажемо део наоружања и војне опреме, пре свега кроз статички део са којим располаже Војска Србије, али и шта су развојни програми који се спроводе кроз Војнотехнички институт и оно што раде остали делови одбрамбене, наменске индустрије, објаснио је он.

Напредак Војске у 2023. години је очигледан, указао је потпредседник Владе и подвукао да без заједничких активности и сарадње државних институција, Војска не би могла да изврши задатке који су пред њу постављени.

На статичком приказу представљени су модернизовани тенк М-84 АС2, модернизовани БВП М-80 АБ2, лазар-3 БОВ ОТ 4X4, Застава НТВ, МРАП 6×6, БОВ „милош-м” 4×4 и БОВ „милош” 4×4, ХММWВ, БРДМ-2МС, КМИ-2 (БОВ КИВ МИП-3), КМИ-1 (МИП-1), беспосадне платформе „милош” (В1, В1 и логистички), СТХ 155 мм НОРА, СВЛРМ ТАМНАВА, дигитализовани „огањ”, модуларни „огањ”, УПАРС, БОВ КИВ артиљеријски (са УПАРС), модернизована „гвоздика”, модернизовани КОТ, ПАСАРС-16 (4-цевац, РС мистрал, маљутка, ометач и радар), ОАР модернизовани „жирафа”.

Приказане су и беспилотне летелице и дронови, као и БЛ ЦХ-95, ЛПРС за ПВД мистрал-3, ПТ антидрон ометач – АДРОН, ФМ антидрон систем, КВАД са приколицом, моторне санке и падобранска опрема, као и ронилачка и алпинистичка опрема.

У приказу су учествовала и предузећа одбрамбене индустрије, као и технички ремонтни заводи „Крагујевац” и „Чачак”.