Одржана централна државна церемонија обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста

Одржана централна државна церемонија обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста

28/01/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић која је у својству специјалног изасланика председника Републике Србије Александра Вучића данас предводила централну државну церемонију обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокаустa, истакла је том приликом да ћемо наставити да свом снагом, посвећеношћу чувамо од заборава и негујемо сећање на све жртве холокауста.

На комеморацији у организацији Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Гојковић је указала да нема народа на свету који није осетио страхоте Другог светског рата и да нема нације која у свом колективном сећању не носи ожиљке ужаса који су тада господарили светом и који су однели десетине милиона живота.


„У том вртлогу, у ватри нацизма и фашизма која је тада запалила свет, српски народ страдао је заједно са Јеврејима и Ромима. Ми веома добро знамо шта значи бити жртва геноцида и шта значи кад се гаси читав један свет и нестаје у паклу уништења и мржње“, истакла је Гојковић.

Гојковић је рекла да то за нас нису само историјске лекције, то су наша жива сећања.

Како је Гојковић рекла, ми истовремено имамо право и на понос, зато што никада нисмо жмурили на зло и што смо се са неправдом увек суочавали са храброшћу, подносећи велике жртве.
“Због тога настављамо да чувамо нашу слободу и независност и свим силама се залажемо за мир”, рекла је Гојковић.


Гојковић је рекла да се данас читав свет суочава са изазовима и тешкоћама и изразила наду да се кризе које се преплићу неће ширити у недоглед, али да не смемо да се препустимо пуком надању.
„Морамо стално подсећати и позивати на дужност залагања за мир и хуманост. У суочавању са неизвесношћу која обузима и прети да прогута наш свет, ове вредности нису само празне речи, већ путокази за чување људскости“, појаснила је Гојковић.

Гојковић је рекла да се зато никад нећемо уморити од понављања да за холокауст, расизам, геноцид, мржњу и презир према другом човеку нема места међу слободним народима и људима који живе достојанствено.

„Зато ћемо наставити да свом снагом, посвећеношћу и најбоље што умемо, чувамо од заборава и негујемо сећање на све жртве холокауста и да се у пуној мери залажемо за историјску правду“, нагласила је Маја Гојковић.

Подсећајући да је Србија међу првим земљама на свету усвојила закон о повраћају имовине жртвама холокауста без правних наследника, Гојковић је нагласила и да Србија упорно обнавља меморијале, као што је Централна кула Старог сајмишта и многи други и неуморно преноси знање свима који хоће да чују о страдању Јевреја, Рома и Срба на безбројним ужасним стратиштима.

„Гласно и отворено говоримо и посвећено сарађујемо у оквиру Унеска, Међународне алијансе за сећање на холокауст и свим другим организацијама које раде на неговању сећања на страдање, које чувају историју од прекрајања и јачају поверење и човечност. Кад је било важно, наша држава је била у Прагу, Терезину, свуда где је сећање света подстицано да чува страдање од заборава”, рекла је Гојковић.

Она је напоменула да смо пре три дана потписала Споразум о обнављању изложбе у Блоку 17 у Аушвицу и истакла да настављамо да пожртвовано радимо и боримо се да се зло геноцида не понови.
„Једна од најважнијих историјских лекција холокауста је да морамо стално и марљиво радити на јачању свести о хуманитету и универзалним вредностима и супротстављати се екстремизму и мржњи где год се они појаве, чим се појаве. Неопходно је да се забораву и злу супротставимо заједно и одлучно“, закључила је Гојковић.

Одавању почасти присуствовали су представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Београд, Јеврејске општине Земун, Националног савета ромске националне мањине, Меморијалног центра ,,Старо сајмиште”, Музеја жртава геноцида, удружења грађања и удружења за неговање традиција, као и чланови дипломатског кора.