Потписан меморандум са кинеским компанијама о улагањима у ОИЕ у Србији

Потписан меморандум са кинеским компанијама о улагањима у ОИЕ у Србији

26/01/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић потписала је данас у Влади Србије, Меморандум о разумевању између Републике Србије, коју представља ресорно министарство и компанија Shanghai Fengling Renewables и Serbia Zijin Copper којим се креће у реализацију појединачно највећег пројектa и инвестиције у области обновљивих извора енергије у нашој земљи.

„Пројекат подразумева изградњу постројења у околини Бора укупног капацитета 2 гигавата – 1.500 МW ветроелектрана и 500 MW соларне електране, као и фабрике за производњу зеленог водоника, капацитета око 30.000 тона годишње. Укупно улагање износи око 2.000.000.000 евра, а инвеститор је компанија Shanghai Fengling Renewables. Произведена енергија користиће за потребе производње Зиђина, који је један од највећих извозника у Србији, који стално повећава своју производњу, посебно након завршетка реконструкције топионице у Бору прошле године која је показала да можемо да креирамо читав ланац вредности у Србији од сировине до готовог производа”, рекла је министарка након потписивања меморандума.

Ђедовић Хандановић је указала да ће овај пројекат омогућити одрживу производњу електричне енергије за потребе компаније Serbia Zijin Copper.

„Поред директних улагања у заштиту животне средине у рударској производњи, овај пројекат ће омогућити да значајан део електричне енергије за потребе Зиђина буде произведен на одржив начин – не користећи фосилна горива и без негативних ефеката на животну средину. Та енергија биће произведена овде у Србији, у Борском округу, користећи наше потенцијале соларне и ветроенергије, што је корак даље ка одрживом рударству које нам је циљ уз поштовање заштите животне средине”, рекла је министарка.

Она је истакла да би прва фаза од 700 MW требало да буде завршена до средине 2026. године као и да ће пројекат допринети привредном развоју источне Србије

„За четири године, односно до краја 2028, требало би да буде завршен целокупан пројекат, односно свих 2.000 MW и достизање производних капацитета зеленог водоника од 30.000 тона годишње. Очекује се да ова инвестиција омогући отварање 300 до 500 нових радних места, са високим нивоом зарада, углавном везаних за сектор ОИЕ”, рекла је она.

Министарка је напоменула да је зелени водоник климатски неутралан, да се може користити, између осталог, као енергент за производњу топлотне енергије, струје или као гориво у саобраћају за машине. „На основу овог пројекта предвиђено је да за четири године рударски камиони у Бору као гориво користе ОИЕ, што ће бити важна иновација у српском рударству и енергетици”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је посебно истакла користи од потписивања данањег меморандума за српски енергетски сектор.

„Меморандум који је данас потписан доноси многе користи, пре свега у погледу повећања коришћења ОИЕ у Србији, веће енергетске независности и ослањања на сопствене ресурсе, увођења нових технологија, тј. изградње првог постројења за производњу зеленог водоника у Србији, увођења најнапреднијих технологија у области енергије ветра и стварања локалних стручњака специјализованих за развој и производњу обновљивих извора енергије”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је подсетила да је Србија направила значајне кораке у процесу енергетске транзиције у претходном периоду.

„Србија је у претходних годину дана направила значајне искораке у зеленој енергетској транзицији унапређујући законодавни оквир и успешно спроводећи прве аукције у области ОИЕ које ће обезбедити 700 нових зелених мегавата из соларних и ветроелектрана и више од једне милијарде евра инвестиција. То је препознала и Енергетска зајеница која је означила Србију као лидера у спровођењу реформи међу својим чланицама”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је закључила да са овим пројектом, Србија постаје један од европских центара у области производње обновљивих извора енергије, зеленог водоника и опреме за пројекте из области ОИЕ. „Ова инвестиција такође ће допринети остварењу наших циљева у области енергетске безбедности и независности и достизању амбиција да достигнемо карбонску неутралност до 2050. године“, рекла је она.

Амбасадор Народне Републике Кине у Републици Србији Ли Минг истакао је да су Србија и НР Кина остварили значајне трговинске резултате у претходном периоду и да ће НР Кина наставити да подржава све пројекте који развијају привреду Србије и од које корист имају њени грађани.