Усвојена финансијска подршка државе оболелима од ретких болести

Усвојена финансијска подршка државе оболелима од ретких болести

25/01/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници три закључка која се односе на подршку државе оболелима од ретких болести и њиховим породицама како би се пружањем финансијке помоћи побољшао њихов материјални положај.

На седници је усвојен Закључак о једнократној новчаној помоћи породицама са децом и осталима који су оболели, а који предвиђа 25.000 динара по породици, затим Закључак о додели ваучера лицима која су оболела од ретких болести за куповину лекова и медицинских средстава у износу од 35.000 динара, као и Закључак о додели ваучера лицима која су оболела за рехабилитацију и рекреацију у здравственим установама специјализованим за рехабилитацију у износу од 50.000 динара.

Чланови Владе усвојили су Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте за Евро дизел и Евро премијум БНБ 95 која ће важити до следећег петка, односно до 2. фебруара 2024. године.
Уредба је донета у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, имајући у виду да је тржиште још увек нестабилно. Зато је било неопходно да се продужи период важења ограничења цена.

Влада Србије донела је одлуку о додели новчаних награда за спортске резултате спортисти Немањи Мајдову за освојену златну медаљу на Европском првенетву у олимпијској спортској дисциплини — џудо, одржаном у Монпељеу, у износу од 20.000 евра у динарској противвредности, као и његовом тренеру Љубиши Мајдову у истом износу.

Новчана награда додељена је и спортисткињи Марици Перишић за освојену сребрну медаљу на истом Европском првенству у Монпељеу у олимпијској спортској дисциплини — џудо, у износу од 15.000 евра у динарској противвредности. Новчана награда у истом износу додељена је и њеном тренеру Владимиру Јовичићу.