30. septembar

30. septembar

30/09/2015 Off By

_sp-pesnik-milan-rakic<<<1876. – Rođen je srpski pisac, pozorišni kritičar i diplomata, Milan Rakić, reformator stiha i veliki znalac jezika, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Pen kluba. Posle završenih studija prava u Parizu, radio je u Beogradu kao činovnik, a od 1904. bio je u diplomatskoj službi. Pojavio se u javnosti 1903. zbirkom “Pesme”, kao potpuno izgrađen pisac, misaon i osećajan, pesnik unutarnjih nemira i sukoba, čiji pesimizam potiče od intelektualnog razmišljanja o prolaznosti sveta. Objavio je 1912. zbirku “Nove pesme” i 1936. “Pesme”. Pedesetak pesama, koliko je ukupno napisao, odlikuje se elegancijom i savršenstvom forme i spada u vrh srpske lirike 20. veka, poput pesama “Na Gazimestanu”, “Jefimija”, “Dolap”, “Simonida”, “Napuštena crkva”, “Orhideja”, “Ljubavna pesma”, a njegove pozorišne kritike izraz su zadivljujuće eruducije i pouzdanog suda.


1928. – Aleksandar Fleming (Alexander Fleming) škotski biolog i farmaceut, objavio je pronalazak penicilina, revolucionarnog antibiotika. Za ovo otkriće on je dobio Nobelovu nagradu, zajedno sa još dva istraživača (Florey, Chain).
1939. – U Velikoj Britaniji su prvi put izdate lične karte kao dokument o identitetu.
1941. – Završen je tzv. krvavi marš, u kojem su Nemci u Drugom svetskom ratu više od 5.000 Šapčana – za kaznu zbog pomoći partizanima tokom borbi u Mačvi – doterali na Savski most, gde su neke ubili i bacali u reku, druge gonili da trče, pa ih malaksale ubijali. Preživele su vratili u Šabac i deo streljali, a ostale zatvorili u novoformirani logor.
1955. – Džejms Din (James Dean), tadašnja velika holivudska filmska zvezda, poginuo je u 24. godini života u automobilskoj nesreći.
1990. – SSSR i Izrael ponovo uspostavili diplomatske odnose.
1991. – Na karipskom ostrvu Haiti, izvršen je vojni puč.
1993. – Zemljotres pogodio Indiju, preko 150,000 hiljada ljudi ostalo bez krova.